Новак Джокович отново е шампион на Откритото първенство на САЩ по тенис. Това е титла №24 за великия сърбин в Големия шлем. И третата му от четири възможни тази година. Той отстъпи единствено на "Уимбълдън".

Но тази нощ в Ню Йорк отново показа, че продължава да е най-добрият в света, а от понеделник си връща и първото място в световната ранглиста на ATP.

На финала Ноле победи Даниил Медведев с 6:3, 7:6(5), 6:3. Той си върна на руснака за поражението преди две години, когато Медведев му попречи да грабне календарен "шлем". През миналата не участва заради COVID-19, но сега пак седна на трона. При това го направи безапелационно.

Джокович проби още първото подаване на съперника си в мача и така поведе с 2:0. Не след дълго стана и 3:0. До края и двамата не сбъркаха на своя начален удар, така величието дръпна с 6:3 и 1:0 сета.

Още в първата част започнаха дълги разигравания, като качеството на тениса бе много високо. 

Медведев вдигна нивото си във втория сет, преминал без пробиви. При 6:5 в своя полза руснакът стигна до точка за пробив на сервиса на Жокера, но той не трепна и я отрази. 

В тайбрека Даниил на два пъти имаше аванс от минипробив, но опонентът му отново демонстрира желязната си психика и майсторство и удвои аванса си. Тук вече стана ясно, че много трудно може да бъде победен, макар че поне видимо показваше признаци на умора при дългите разигравания.

Шампионът от 2021 г. пък имаше проблеми с рамото, извика терапевт на корта.

Третият сет започна вълнуващо. При 2:1 Джокович проби вече видимо доста изнервения Медведев. След това обаче на свой ред допусна грешки и милионите зрители пред екраните и над 20 хиляди на централния корт видяха рибрейк. Веднага обаче колебанията на третия в света на сервис се проявиха за кой ли път днес. Нов пробив и 4:2 за Новак. 

При 5:2 стана ясно, че развръзката е само въпрос на време. 24-та титла за Джокович, което означава, че той изравни рекорда на Маргарет Корт и при само още един триумф в Големия шлем ще стане абсолютен №1 и при двата пола.