Даниил Медведев детронира миналогодишния шампион и лидер в световната ранглиста Карлос Алкарас на полуфиналите на Откритото първенство на САЩ - 7:6(3), 6:3, 3:6, 6:3.

В повторение на финала от 2021 г. руснакът ще спори за титлата с Новак Джокович, който по-рано се справи с американеца Бен Шелтън 6:3, 6:2, 7:6(4). Сърбинът е на десети финал в Ню Йорк.

Преди две лета Медведев победи Ноле и взе първата си и засега единствена титла от Големия шлем, докато Жокера е рекордьор с 23. Тази година той стана №1 в Мелбърн и Париж, като отстъпи единствено на "Уимбълдън" - на Алкарас.

Карлито бе считан за фаворит срещу Медведев, но световният номер три бе почти безгрешен на сервис, като показа и другите си силни страни - отлична защита, ретур и вземане на правилни решения в трудните моменти.

"Страхотно е да победиш тенисист като Карлос. През този сезон допуснах две лесни загуби срещу него и в мен се прокрадваха съмнения, но знаех, че ще успея да го елиминирам, ако дам 11 от 10 от себе си. Всъщност, дадох 12 от 10, изключвайки третия сет", заяви Медведев след мача.

Двамата изиграха равностоен първи сет, който завърши с тайбрек. В него резултатът се движеше дълго време наравно, но поредни минипробиви на Медведев му дадоха преднина от 6:3 и той затвори частта на собствен сервис от първия опит.

Вторият сет мина далеч по-спокойно за руснака, който проби подаването на испанеца във втория и шестия гейм, като затвори частта на собствен сервис за 6:1.

20-годишният Алкарас все още не е обръщал петсетов мач от 0:2, но напипа ритъм в играта си в третата част. Реализира първия си пробив в мача за 3:1, след което двамата бяха безгрешни до края. Испанецът подаваше за успеха при 5:3, взе първите три разигравания и по-късно затвори частта на третия сетбол.

До обрат обаче не се стигна, тъй като Медведев на свой ред вдигна нивото на играта си, потвърждавайки казаното след мача, че всъщност е надскочил възможностите си.

Решаващ се оказа шестият гейм в четвъртия сет. Той продължи почти 15 минути, а Алкарас допусна непредизвикана грешка за пробив и 4:2 в полза на Медведев. При 5:3 испанецът получи две възможности да върне брейка, но руснакът се измъкна.

След това и той сгреши с двойна грешка на първия мачбол, но минути по-късно се възползва от четвъртия опит и затвори мача с 6:3.

Джокович спечели доста по-лесно срещу неопитния Шелтън. Той вече си осигури изкачване на първото място в ранглистата на ATP от понеделник.

Звезди на трибуните на централния корт