Президентът Румен Радев е подписал днес указ за освобождаването на главен комисар Петър Тодоров от длъжността на главен секретар на Министерството на вътрешните работи. Това съобщиха от пресцентъра на президенството.

С друг указ държавният глава е назначил досегашния зам.-главен секретар Живко Коцев. Именно Коцев бе номинацията на вътрешния министър Калин Стоянов, който го предложи за съгласуване с Министерски съвет и президента на 1 септември.

С това дългата сага по смяна на главния секретар на МВР приключва. 

През август Стоянов обяви, че иска оставката на главния секретар, защото според него е "отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в МВР, което е в пряка връзка със смъртта на шестима служители при изпълнение на служебните им задължения."

Държавният глава обаче отказа да освободи Тодоров, назначен от неговия служебен МВР министър Демерджиев, и обяви стандартната практика за "пълномащабна чистка".

В края на август самият Тодоров обяви, че подава оставка. Главният секретар заяви категорично, че не желае да става част от опитите за политическа употреба на МВР.