Централната избирателна комисия (ЦИК) отново се готви да даде изборите в частни ръце - по-точно на "Смартматик" и нейният представител в България - "Сиела Норма". Това намерение само по себе си не е изненада.

То прозира и от решението на ЦИК за обявяване на обществената поръчка, макар и написано подчертано витиевато.

ЦИК откри "състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка с предмет "Дейности по осигуряване на машинното гласуване в страната в изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г. и при евентуален втори тур за кметове, съгласно техническите спецификации". Прогнозната стойност е 9 972 000 лв. с ДДС.

Обикновено комисията винаги стига до момента с прякото договаряне със "Сиела", като се позовава на форсмажор. Това се налагаше покрай поредицата от парламентарни избори - общо пет на брой от 2021 година насам. Податките обаче и сега са за същото.

За осигуряване на машинното гласуване за произвеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г. е необходимо да се извършат множество специфични дейности, в това число да бъде надграден софтуерът за гласуване със СУЕМГ (машините за гласуване, б.р.), впоследствие да се параметризират бюлетините за всеки изборен район и да се инсталира в СУЕМГ удостоверения софтуер със съответните параметри за всяка изборна секция. Съгласно Изборния кодекс (ИК) задължително се извършва удостоверяване на съответните технически устройства за машинно гласуване в срок от 20 работни дни, считано от датата на предоставянето от ЦИК на техническите устройства за машинно гласуване (ТУМГ). Удостоверяването се извършва преди инсталирането на всички машини за гласуване за конкретния вид избор.

ЦИК обаче вижда проблем със срока от 20 дни:

"Този срок реално съответства на почти цял календарен месец и за да бъде спазен, означава удостоверяването на съответствието да приключи в навечерието на изборния ден, което е практически невъзможно, а и недопустимо. Неговото определяне трябва да е съобразено с готовността за предаване на СУЕМГ с инсталиран в тях софтуер за гласуване, включително параметризиране на бюлетините за машинно гласуване, конкретно в случая за избори за общински съветници и за кметове. Обективно е невъзможно устройствата да се подготвят за удостоверяване, преди да са приключили дейностите по регистрация на партии и коалиции и промени в състава или наименованието им, регистрация на инициативни комитети, заличаване на регистрация, регистрация на кандидатски листи в съответните общинските избирателни комисии, определяне чрез жребий на поредните номера на партиите и коалициите в бюлетината и т.н., които дейности се извършват между 45 и 27 дни преди изборния ден", посочват отттам.

"Обществената поръчка не може да бъде възложена, без да се провеждат преговори" за изясняването на точни параметри в техническите спецификации и сроковете - посочват в заключение от комисията.

"Провеждането на открита или ограничена процедура по ЗОП в случая би подложило на риск осъществяването на машинното гласуване в горепосочените избори и би поставило Комисията в неизпълнение на основната й функция да изпълни задължението си да организира произвеждането на избори (...)"

Както Клуб Z писа, с последния си доклад за проведените избори ЦИК призна, че държавата е изпаднала в зависимост от една чужда компания. Неизменно "Смартматик" и "Сиела" доставят устройствата, пишат софтуера, отговарят за логистиката и за поддръжката. Неофициално имаше идея "Смартматик" да работи този път чрез държавната Информационно обслужване, а не "Сиела", но по информация на Клуб Z до такова решение не се е стигнало. Компаниите са поискали и доълнителсни средства от около 2 милиона лева за "надграждането" на софтуера.

Досега не сме гласували с машини на местни избори, които са и най-сложните за произвеждане. На места освен за кмет и общински съвет, ще се гласува и за районен кмет и кмет на населено място, т.е. ще има 4 вида вот. На ръка отново ще се броят и преференциите.

Все още правителството не е обявило план-сметката колко ще ни струва вотът на 29 октомври.