Сборни отбори на български и чуждестранни звезди от близкото минало направиха "боево" и зрелищно 3:3 в Мача на надеждата, организиран от Стилиян Петров и неговата фондация за борба с рака, на стадион "Васил Левски".

Около 20 хиляди зрители се стекоха, за да видят отново Христо Стоичков, Красимир Балъков, Димитър Бербатов, Стилиян и Мартин Петров, техни съотборници от две поколения на родния футбол, а също така Хенрик Ларсон, Робер Пирес, Рой Кийн, Джо Коул, Луис Гарсия, Гарет Бари, Флоран Малуда...

Събраните средства ще отидат за онколобните в България. Звездите и зрителите оказаха подкрепа на водещия битка с тежко заболяване Петър Хубчев. Всички излязоха с екипи с послание към треньора ("С теб сме, Петьо"), а в петата минута играта прикъсна и един от Четвъртите в света бе аплодиран от всички.

Имаше сълзи, но най-вече усмивки, шеги и закички, но и класни изпълнения. Беше забавно, а и вдъхновяващо.

Имаше и шоупрограма. В 19-ата минута (за номера на Стилиян) играта бе прекъсната, а Любо Киров, Владимир Ампов-Графа и Орлин Павлов изпълниха хита си "Заедно".

Малко преди края бившият халф бе заменен от Илиан Илиев, а тогава бе изпълен футболният химн You'll never walk alone - химн на "Ливърпул" и на "Селтик", в който преминаха най-добрите години във футбола на Петров.

Димитър Бербатов откри в 4-ата минута, а знатните гости направиха пълен обрат с попадения на Робер Пирес в 19-ата и Хенрик Ларсон в 30-ата. Малко след това Георги Пеев ефектно въстанови равенството. Мартин Петров заби типичен за него гол в 51-ата, а в 73-тата Джо Коул - като в най-добрите си времена, технично фиксира 3:3.

За отбелязване е, че в шоуто имаше действащ футболист - Ашли Коул, който облича екипа на "Евертън", а в миналото защитаваше цветовете на "Астън Вила", "Манчестър Юнайтед", "Интер" и Англия.

Старши треньор на чужденците бе Мартин О'Нийл, бивш селекционер на Ейре, а също така треньор на Петров в "Селтик" и "Вила". А начело на нашата селекция бе Димитър Димитров-Херо.

Мачът бе прощален за Стилиян Петров пред българска публика

Благотворителният мач бе нещо като прощален за Стилиян пред българска публика. Това намекна самият той след срещата - с микрофон пред всички и за бТВ. Когато той оздравя, опита да се върне във футбола, но това не стана и не се сбогува истински. Имаше подобен мач в Глазгоу.

"Благодаря на моето семейство, че беше до мене във всички трудни моменти, през които преминах. Каузата да оцелееш е нещо велико. Трудно е, но затова сме тук - да дадем надежда. Но както вие дадохме на мене сили да се боря и 11 години по-късно да облека фланелката на България и да съм пред вас, така исках и аз", заяви Стилиян.

"Благодарен съм на хората, които дадоха времето си да ви забавляват. А вие дадохте сърцето си и това е България. Благодаря за подкрепата, за любовта. Моята любов никога няма да спре и днес ми показахти защо съм горд, че съм българин", каза още Петров.

"Днес беше моето последно сбогом с българските фенове, които винаги са ме подкрепяли и са се радвали на моите мачове. 11 години по-късно съм тук. Защото не знаех дали ще бъда отново на терена, дали ще мога да участвам в нещо футболно, допълни той по-късно.

- Това е трети голям мач, който правя в подкрепа на хората, които са въвлечени в такива каузи. Знам колко е важно. И най-важното е да покажем, че добрите хора могат да покажат разликата."