Германският Бундестаг започна днес дебати за новия бюджет на страната. Той трябва да върне Германия към дълговата спирачка, но и да освободи пари за най-нужните реформи. Опозицията остро критикува плановете на правителството, като ги нарече само имитация на дейност.

По време на дебатите в Бундестага днес канцлерът Шолц призова за "национално усилие" за модернизиране на страната и за връщането ѝ към икономическия просперитет. Той отговори на критиките на опозицията към работата на коалицията с предложение за нова посока. В речта си Шолц прикани провинциите, общините, както и демократичната опозиция към включването в "Пакт за Германия" за модернизиране на страната. Пактът трябва да направи Германия по-бърза, по-модерна и по-сигурна, заяви Шолц.

„Пактът Германия“ – това са мерки там, където гражданите ги очакват най-спешно. При снабдяването с енергия, която да е екологично чиста, сигурна и евтина, при строежа на нови жилища, при модернизирането и дигитализирането на инфраструктурата“, заяви канцлерът.

"През последните години твърде много неща бяха оставени на заден план", разкритикува още Шолц. "Гражданите са уморени от този застой. И аз също", подчерта той. "Имаме нужда от национална демонстрация на сила. Затова нека обединим усилията си." Гражданите искат ориентация, а не "боксиране в сянка" и кавги между правителствените партии, каза Шолц.