Жертвите на потопа по Южното Черноморие от вчера са четири.

Катер на Гранична полиция е извадил тялото и на четвъртата жертва на наводненията в Царево. То е на дъщерята на загиналата съдия Мария Москова, потвърдиха официално от полицията в Бургас, съобщи БНР.

През целия ден продължи издирването й, с дрон, катери и водолази. По-рано днес тялото на съдия Москова бе открито в морето до пристанището на Царево.

Двете жени бяха погълнати от потопа вчера при евакуация със семейния джип. Другите две жертви са двама мъже.

Първончално бяха идентифицирани идентифицирани телата на три жертви – двама мъже и жена, съобщиха от пресцентъра на МВР в обобщена информация за предприетите действия на територията на засегнатите от наводнението населени места. Няма нови сигнали за изчезнали хора. Бурното море върна тяло на мъж на брега в Царево. Все още се издирват две жени, съобщи малко преди това кметът на града Георги Лапчев. 

"Спасители претърсват целия залив. Бреговатат охрана с катер също продължава издирването на едно тяло, което бе забелязано сред вълните. За огромно съжаление, дадохме жертви, това е нещо, което не мога да преглътна. Сега най-важно е всички да бъдат спокойни", каза Лапчев тази сутрин по БНТ. 

В издирването е включен и дрон.

Един от загиналите в Царево е идентифициран. Той е от Смолян, живеел е в Несебър. Той е извършвал строителна дейност по къщата на двете жени, които се издирват.

Открит е и труп на жена, но той беше завлечен обратно в морето от силното вълнение, заяви директорът на Областната дирекция на МВР- Бургас Емил Павлов от кризисния щаб в Царево. 

"Починалият мъж е на 61 години. Едната издирвана жена е на 54 години, а другата е дъщеря ѝ - на 30", добави още Павлов. 

Малко по-късно правосъдният министър Атанас Славов обяви във Facebook, че една от жертвите на стихията по Черноморието е председателят на Районният съд в Царево Мария Москова.

Синеморец още е изцяло откъснат – затворен е пътят Ахтопол-Синеморец, и няма ток, каза още Лапчев по бТВ. По думите му най-тежко остава положението в с. Кости.  

"Вече имаме ток и вода, няма опасност за хората. Чакаме да дойдат доброволците, за да помогнат първо в къщите на хората, после ще оправяме улици и инфраструктура", информира кметът на Кости. 

Обстановката постепенно се нормализира, вълната намаля, каза още Георги Лапчев.

Оттичането на реките в посока към брега продължава, затова предупреждението за разливи остава, както и бедственото положение.

Най-критични са районите на Нестинарка, Арапя, Кости и Бродилово. Макар и труднопроходими, пътищата са отворени.

Минава се към разчистване на инфраструктурата, тъй като няма сигнали за бедстващи хора.

В Бургаско са отменени прояви за днешния празник в знак на съпричастност с бедстващите населени места след вчерашните наводнения.

"След като дъждът спря, нощта мина спокойно, но без електричество. От самото начало децата в една от почивните бази, които бяха на лагер, бяха приютени. Нахранени са, не са лишени от нищо. Осем-девет деца заедно с един родител и ръководители. Все още имаха вчера батерии, заредени, на телефоните. В едната част на къмпинга има пуснат ток. Предполагам, че днес до обяд ще бъде възстановено електричеството. Всички бяхме уплашени вчера – за толкова кратко време тази вълна да наводни целия къмпинг."

Това разказа пред БНР Борислав Петков, собственик на почивна база "Синьо лято", която се намира в съседство с къмпинг "Нестинарка". Там по време на приливната вълна е имало деца на летен лагер.

Един от собствениците на къмпинга, в който са били настанени децата, е събирал с кану багажа, допълни Петков.

Представители на институциите все още не са посещавали наводнените райони на къмпинга, уточни собственикът, който стопанисва мястото от 27 години.

Според него основна причина за бедствието е интензивният валеж – над 300 литра на квадратен метър.

"Другата основна причина – непочистените дерета и корита", категоричен е Борислав Петков.

По думите му, почистване не е правено от години, а върху едно от големите дерета пък има построен хотел.

"Към момента времето и хубаво, не вали. Събираме се пред щаба. Има общо 6 екипа. До тази сутрин има места, където водата доста се е отдръпнала и е намаляла."

Това каза Георги Влайков от Аварийно спасяване – Пловдив, който е част от екипа спасители в региона на Царево.

"Можем да евакуираме хора – това ни е приоритет, за това сме екипирани. С покъщнина, кал – ще се занимаваме идните дни", посочи Влайков и отбеляза, че заедно с тях ще работят от Аварийно спасяване – София и екипи от Пазарджик с офроуд линейка и високопроходими автомобили.

Той призова желаещите да помагат да изчакат официална информация от щаба, защото има КПП-та, които допускат само автомобили със специален режим и "може да стане хаос".

Залети бунгала, блокирани автомобили – такава беше ситуацията на къмпинг "Арапя"

"Ще се събираме доброволци за почистване на плажа, което започна още снощи. Имаше изваден автомобил, успяха да го издърпат. Нямаме ток от вчера. Сигналът ни е изключително лош", описа ситуацията Милена Генадиева, която се намира там.

"Заваля дъжд, който не спря да вали. Със силна буря, светкавици и гръмотевици. Не говорим за запушена канализация. Нито една шахта не прелива. Преля една рекичка, която лятото е баричка. Около нея има много каравани и водата от рекичката избута караваните към морето. Морето не е заливало караваните. Тези коли във водата са по същия начин – от реката. Няма човешка намеса. Неистовото количество дъжд е причината", подчерта Генадиева.

"Къмпингът е семеен. Тук има много деца." 

Равносметката – около 20 повредени каравани, някои в раздробен вид, както и няколко автомобила. Има два автомобила в морето, които се виждат.

На този етап има мост, който е компрометиран, в участъка Царево – Синеморец. Има и участък на същия път край Синеморец, който все още е залят от водите на река Велека. На мястото на разрушения мост днес ще бъде монтирано временно съоръжение, което да осигури проходимостта, увери пред БНР инж. Десислава Паунова от АПИ.

"От Бургас до Царево пътят е отворен за движение във всички негови части. Единствено на река Караагач ще бъде въведена временна организация. Безопасно е съоръжението, през него се минава. Има създаден обходен маршрут, който се обследва. От Синеморец в момента хората не могат да преминат към Царево."

Бедствието беше много страшно. Щетите са доста, но това е поправимо, но жалко за хората. Говори се за четирима, липсващи, от село Лозенец", свидетелства от място арх. Ивайло Леков, който летува там.

Той разказа, че валежите са започнали вчера по обед, били са изключително интензивни и около 15 часа следобед на места водата е достигала 2 метра. Има автомобили под вода, а подземните паркинги са наводнени.

Днес е ден на траур в Община Царево заради бедствието, което сполетя Южното Черноморие. По официални данни двама души за загинали, а трима се издирват. В Бургас ще има молебен за здраве и спасение. Властите отмениха празничния концерт по случай Деня на Съединението на България.