Камерите в "Пирогов" и свидетелствата на дежурния медицински екип потвърждават, че съветникът на министъра на отбраната - Мустафа Емин е заплашвал медиците със здравния министър и е настоявал детето му да бъде прието незабавно.

Това сочи документацията по случая, изисквана от председателя на парламентарната правна комисия (и бивш здравен министър от ГЕРБ) Костадин Ангелов, който я описа накратко в публикация в социалните мрежи.

Миналата седмица медсестра обвини Мустафа Емин, съветник на Тодор Тагарев, че се е държал грубо с персонала, заплашвал ги е със здравния министър и е искал дете да бъде извадено от шокова зала, за да прегледат неговото. Емин единствено призна, че може да е повишил тон, и че е споменал здравния министър, но в много по-невинен контекст.

"В документите пише, че г-н Емин е проявил “вербална агресия” и е “отправял заплахи като споменава за намеса от министъра на здравеопазването”. Поискал е “да се сдобие с имената на целия медицински персонал, участвал в прегледа и лечението на детето му”, “с цел да бъдат показани на министъра на здравеопазването”," обяснява Ангелов.

И подчертава, че всички обяснения на дежурния екип са идентични, а описът от камерите съвпада с тях. Публикува и документи, на които се вижда, че 10 медицински лица - медсестри и лекари - са давали обяснения по случая.

"По същото време същите медици са се борили за живота на дете с хеморагичен шок! Докато са провеждали ресусцитация в детска противошокова зала, “агресивен мъж е настоявал детето му да бъде прието незабавно”," пише още Ангелов.

Един от медиците пише:

“Моля, вземете мерки, така че да можем да работим, без да бъдем заплашвани с министри и хора, използващи служебната си власт.”

Ангелов заявява още, че ще изпрати тази информация на депутатите в ресорната комисия и комисията по отбрана, и зове министъра Тагарев незабавно да уволни Емин. Подчертава, че очаква и здравният министър Христо Хинков да защити екипите на "Пирогов" - иначе "ще е кристално ясно, че за потулването на случая има натиск “отгоре”."

По-късно и председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ) излезе със същото заключение:

"Изводът, който може да се направи от събраните по преписката документи и от камерите за видеонаблюдение е, че на 28.08.2023г. г-н Мустафа Емин е проявил вербална агресия, със спокоен тон, спрямо служителите на УМБАЛСМ "Н.И. ПИРОГОВ" ЕАД и е извършил злоупотреба със служебно положение", пише той.

И отбелязва, че очаква, макар и закъсняла, реакция от ръководствата на ПП и ДБ и от Тагарев.