Руснаците се изтеглят от позиции край стратегически значимото село Роботино в Запорожка област. Така украинските сили затвърждават постигнатия тактически успех през последните седмици - пробиването на първата руска отбранителна линия.

Скоро Путин може да бъде принуден да обяви мобилизация. Според британското разузнаване обаче руският държавен глава се опитва да избегне този ход поради президентските избори през 2024 г.

"Аз нямам ментори и може би това е проблемът на президента, че той не ми е ментор". Това обяви премиерът Николай Денков в отговор на Румен Радев, който вчера заяви, че "сближаване с кабинета ще има, когато той се еманципира от своите ментори".

На 2 септември пиян шофьор удари и уби дете на пешеходна пътека в центъра на София. Днес прокуратура оповести, че ще повдигне на 37-годишния водач обвинения за извършване на престъпление с евентуален умисъл.

Руският историк Валерий Гарбузов бе отстранен от поста директор на Института за САЩ и Канада "Г. А. Арбатов" в Руската академия на науките. Предполагаемата причина за уволнението му е статия в "Независимая газета", която може да прочетете в долния линк.