Два месеца и половина след назначението си, и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов представи пред състава на Върховна административна прокуратура (ВАП) и втората си заместничка - Елена Каракашева. Тя днес встъпи в длъжност, а Прокурорската колегия на ВСС я одобри на 26 юли.

„За мен е изключителен комплимент, че Елена Каракашева прие предложението ми да стане част от екипа, с който ще ръководим прокуратурата, заедно с Мария Павлова. Очакват ни сериозни отговорности“, заяви главният прокурор, цитиран от пресцентъра си.

След подписването на акта за встъпване в длъжност самата Каракашева се обърна към върховните магистрати от ВАП:

„Благодаря за високата чест, която ми оказвате да бъда част от редиците на прокуратурата. Приемам това като предизвикателство след 30 години като съдия в съдебната система. Надявам се да се справяме заедно с работата, която стои пред нас.“

Кариерата й в съдебната система е преминала през всички нива в органите на съдебната власт - от младши съдия в Софийски окръжен съд до председател на Районен съд-Сливница. В периода 2017-2020 г. е заместник председател на Софийски апелативен съд.

От 2020 г. до избора й за заместник на главния прокурор при ВАП е съдия в Наказателна колегия на Върховния касационен съд, съобщават днес от пресцентъра на ПРБ.

Както е известно, от встъпването си досега Сарафов имаше дамо една заместничка - бившата правосъдна министърка и зам.-министърка Мария Павлова.

Иван Гешев имаше петима заместници.