Това, че г-н Иван Гешев беше отстранен от поста главен прокурор е добре, тъй като той не трябваше изобщо да бъде избиран.

Благодарение на неговото поведение и публични изявления, на всеки български гражданин му стана ясно какъв е проблемът в българката съдебна система - един от проблемите.

Това коментира в ефира на Нова тв тази сутрин Нели Куцкова, бивш председател на Съюза на съдиите в България.

„Друг е въпросът, че след това беше изненадваща бързината, с която бе избран г-н Борислав Сарафов. Той години наред работеше с Гешев, бяха един екип. Той го защитаваше, вървеше винаги зад него плътно и сега изведнъж се оказа, че Сарафов е борец срещу „гешевизма”, посочи още тя.

Тя напомни, че срещу сегашния и.ф. главен прокурор има много притеснителни сигнали, и дори се пошегува мрачно, припомняйки епиграма на Радой Ралин: "Погледнато формално - всичко е нормално, но погледнато нормално - всичко е формално."

(Клуб Z припомня, че Прокурорската колегия на ВСС избра в блиц-режим Сарафов на мястото на Гешев. Но и реално Законът за съдбнаат власт това постановява: че главният прокурор от една страна е административен ръководител, а от друга страна - при предсрочно прекратен мандат на админ ръководител, съответната колегия избира един от заместниците му за и.ф.).

На въпрос може ли да се атакува пред съда назначението на Сарафов, Куцкова заяви:

„Административният съд може да се произнесе само относно процедурата, но не и относно преценката на качествата на човека”.

„В качеството си на директор на Националната следствена служба Сарафов няма поглед върху цялата работа на прокуратурата, но за делата на "трупчета" не може да не е имал представа”, допълни още тя.

Тясъщо застъпи тезата, че Пленумът на ВСС е бил органът, който е трябвало да избира дори временно изпълняващ такава важна длъжност. Това обаче не срещна поддръжници в Съвета.

Куцкова напомни, че не трябва с лека ръка да се подминават сигналите срещу кандидата, когато се касае за такъв висок пост и че срещу Сарафов не просто има множество сигнали, а и такива "със снимков материал" - явно визирайки кадрите как дружески се среща с Петьо Еврото в печалноизвестния ресторант "Осемте джуджета".

На въпрос на водещия - какво толкова показват снимките, след като там са "яли и пили" много хора, тя отговори:

"Показва някакви връзки, които не се вписват в понятието "високи нравствени качества" - това паказва", категорична бе Куцкова (оше повече, че т. нар. Петьо Еврото междувременно е изплъзна на полицията типично по гангстерски, обявен е за издирване и срещу него има досъдебно производство, б.р.). 

Според известната съдийка първо трябва да бъде избрана парламентарна квота за нов ВСС, съгласно действащия Закон за съдебната власт.

"Чувам, че първо трябва да се приемат конституционните промени. Това прави още по-вероятно настоящия ВСС да избере нов главен прокурор", заяви още тя.