Реалните резултати в борбата срещу производството на наркотици и наркоразпространението са вече видими. Kоординационният механизъм между МВР и прокуратурата доказва своята ефективност.

Така днес премиерът Николай Денков похвали споразумението между прокуратура и МВР, след като сам се срещна със службите. 

Както Клуб Z писа, след убийството на Алексей Петров и зачестилите случаи на агресия, министър-председателят свика подобна среща със службите за пръв път на 18 август. Тогава обаче - за разлика от днес - не участваше прокуратурата.

Още тогава Денков похвали координационното звено, което създадоха държавното обвинение и МВР (естествено, след ерата "Гешев", б.р.), насочено само към два типа престъпления - наркоразпространението и заливащата ни вълна от трафикирани мигранти.

Самото звено пък се отчете вчера за първите 25 дни от работата си.

Денков предложи още на 18 август да бъдат дописани правомощията на звеното - с корупционни престъпления и тежки престъпления срещу личността.

Така днес на срещата си с министрите на вътрешните работи Калин Стоянов и на електронното управление Александър Йоловски, и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, представители на министерствата на образованието и науката и на здравеопазването, ДАНС, Агенция „Митници" и Националното сдружение на общините бяха повторени някои от изнесените вчера данни за успехи.

На срещата се коментира и темата с изземването на коли, като на премиера бяха докладвани следните данни:

Ефектът от новите законодателни промени е налице. Вече има образувани повече от 430 наказателни производства и са иззети 214 автомобила от дрогирани шофьори. Мярката има и силно превантивен характер. Свидетелство за това е сериозният спад на новите случаи на заловени шофьори, употребили алкохол или наркотици.

В София, например, при сходна интензивност на проверките за употреба на алкохол и наркотици са санкционирани 130 шофьори през първата седмица на август, 122 - през втората и едва 58 - през третата.

Така в МОН ще започнат експертни разговори за подготовката на мащабна информационна кампания в училищата с цел превенция на употребата на дрога. Децата ще бъдат запознати с огромните вреди от наркотиците.

Представителите на НСОРБ пък изразиха готовност активно да участват в темата, като си сътрудничат с другите институции.