Волейболният мач от студентското първенство на САЩ между "Небраска" и "Омаха" в град Линкълн събра рекордна публика за спортно състезание за жени, съобщиха световните агенции.

На двубоя на стадиона, който се използва от тима по американски футбол на университета в щата Небраска, присъстваха 92 003 зрители, а огромна част от тях празнуваха убедителната победа на домакините с 3:0 (25:14, 25:14, 25:13).

Досегашният рекорд по посещаемост на спортно събитие за жени беше поставен от 22 април миналата година на полуфинала в Шампионската лига при дамите между "Барселона" и "Волфсбург" (5:1). Тогава на "Камп Ноу" присъстваха 91 648 души. 

В САЩ волейболът не се слави като един от най-популярните спортове, тъй като в страната няма професионални лиги, за разлика от баскетбола, бейзбола, хокея, американския футбол, лакроса...

Въпреки това тимовете от щатите са световни сили и при нежния, и при силния пол. Причина за това е високото ниво на шампионатите на колежанско ниво, както и фактът, че щом се дипломират, най-големите звезди идват в Европа, където са най-силните клубни първенства във волейбола.

Стадион "Мемориъл" в Линкълн (щата Небраска), където беше поставен изумителният рекорд, е наричан още Червеното море - заради основния цвят на тима по американски футбол. Тази година арената навършва един век - капацитетът ѝ през 1923 г. е бил 31 080 места. 

Сега официално се води 85 458, след последната реконструкция през 2017 г. Предишният рекорд на "Мемориъл" бе поставен три години по-рано (2014-а), когато на мач по американски футбол от колежанския шампионат се стичат 91 585 запалянковци. За постижението сега помага и това, че бяха допуснати зрители и на терена, имайки предвид, че игрището за волейбол не е голямо и се побира няколко пъти във футболно.