Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Идеята да се пуснат живи пеперуди в парламента е прекрасна. Жалко само, че е организирана от тв предаване, което никак не ми харесва", заяви за Клуб Z Олга Ускова, която притежава единствената ферма за тропически пеперуди в България. Тя уточнява, че пеперудите, които полетяха в българския парламент в четвъртък, не са нейни, а са внесени от чужбина.

Става дума за редки и скъпи видове като Морфо, Идеа Леконе и Монарх и бюджетът на акцията не е по-малко от 5000 евро, обяснява Олга, която отглежда тропическите насекоми в зимната градина на софийския си дом от 2006 година. Според нея във връзката на пеперудите с парламента има нещо много символично:

"Има една сентенция - който пълзи, не може да полети, но пеперудите минават през метаморфоза и в крайна сметка успяват да полетят към светлината".

Олга се надява депутатите ни да успеят да проумеят посланието и да се променят. Да загърбят личните си интереси и дребнавите боричкания и да претърпят промяната, след която да са полезни на хората в България.

Във фермата за пеперуди на Ускова през последните години са отгледани хиляди екзотични пеперуди. Те се купуват най-често като подарък за любимия човек, за детско парти, годеж, сватба, за фирмени тържества и за рекламни фотосесии. Една голяма тропическа пеперуда при Олга струва 35 евро. При поръчка на три цената е по 30 евро, а за количество над 10 пада на 23 евро за всяка. Често при поръчка се комбинират няколко вида пеперуди от различни видове.

"Най-ефектен е полетът им когато са съчетани малки и големи насекоми с различна окраска и форма на крилата", обяснява Ускова.

В естествени условия, сред природата, пеперудите се хранят с цветен нектар или презрели плодове, но при отглеждане в домашни условия трябва да се подхранват с разтворени във вода захар или мед. Храненето е сложна работа, тъй като пеперудата не може да види храната си и трябва да я накарате да я пробва. Достатъчно е с карфица или клечка за зъби да “разсучете” хоботчето й и да потопите върха му в сладкия разтвор. Тя ще се успокои и ще започне да смуче сама.

"Ако отглеждате пеперуди вкъщи, трябва да ги храните веднъж на денонощие. Така ще удължите живота им", обяснява Ускова.

Традицията да се отглеждат пеперуди започва в кралските дворци от XI - XII век, а в България те са били хоби на Цар Фердинанд. Колекцията му може да се види в Природонаучния музей, разказва Олга Ускова. 

В началото бе хоби, а след това започнах да получавам доста поръчки и сега продавам пеперуди, за да покривам разходите по отглеждането им, които никак не са малки, обяснява сибирнячката, която е и председател на Руския бизнес клуб у нас. Олга е родена в секретния военен град Пощенска кутия 26 близо до границата с Монголия, където по времето на социализма се е преработвал български уран.

Ключови думи

Коментари

АК

А дали селяндури, като мая манолова /нарочно с малки букви/ ще "проумеят посланието" да се променят? Не искаме промяна. Искаме- ОСТАВКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Daniel Moore

Имате ли нужда от спешно пари за изплащане на сметките си и да уреди дълговете си, ако отговорът имейл: [email protected]

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.