Русия и Северна Корея „активно напредват“ в преговорите си за потенциална оръжейна сделка, която би осигурила значителни боеприпаси за различни видове оръжейни системи, включително артилерия, предаде Си Ен Ен.

Според американския новинарски тв канал това е най-новото свидетелство, че Кремъл отчаяно иска да получи допълнителни материали за неуспешното си нахлуване в Украйна, сочат наскоро публикувани данни на американското разузнаване.

Новината за потенциалната сделка идва въпреки публичните твърдения на Северна Корея за обратното, отбелязва телевизията.

Администрацията на президента Джо Байдън заяви в сряда, че остава загрижена, че двете държави-парии преговарят за оръжия и че след посещението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу в Северна Корея миналия месец втора делегация от руски официални лица посети Пхенян за последващи дискусии по потенциална сделка.

В допълнение към втората делегация, руският президент Владимир Путин и лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун са разменили писма, „обещаващи да засилят двустранното си сътрудничество“, според Джон Кърби, координатор на стратегическите комуникации на американския Съвет за национална сигурност.

„Оставаме загрижени, че КНДР продължава да обмисля предоставянето на военна подкрепа на руските военни сили в Украйна и имаме нова информация, която можем да споделим днес, че преговорите за оръжия между Русия и КНДР активно напредват“, каза Кърби. „След тези преговори дискусията на високо ниво може да продължи през следващите месеци.“

Междувременно посланик Линда Томас-Грийнфийлд, представителка на САЩ в ООН, обвини Русия и Северна Корея в преговори за оръжейни сделки. Грийнфийлд нарече това "срамно" и нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност, одобрени от Русия.

По-рано този месец Министерството на финансите на САЩ санкционира мрежа за избягване на санкции, насочена към подкрепа на оръжейни сделки между Русия и Северна Корея.

Кърби каза още, че опитите на Русия да се снабди с оръжия от страни като Иран и Северна Корея са ясен сигнал за тревогата на Москва.

„Няма друг начин да гледаме на това освен отчаяние и слабост, честно казано“, каза служителят.

В края на миналата година Пхенян достави пехотни ракети и ракети на частната военна компания “Вагнер” за техните войски в Украйна, а западни служители заявиха, че Иран е доставил на Русия оръжия за употреба в Украйна. И Иран, и Северна Корея отрекоха тези твърдения.

Русия днес заяви, че възнамерява да развива връзките си със Северна Корея, като същевременно не потвърди изказване на Белия дом, че руският президент Владимир Путин си е разменил писма със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Белият дом вчера изрази загриженост, че преговорите между Русия и Северна Корея за оръжейни доставки напредват и заяви, че Путин и Ким Чен Ун са разменили помежду си писма, в които се ангажират да засилят сътрудничеството си.

Песков не отговори директно, когато бе запитан от журналисти дали е имало размяна на писма.

"Москва и Пхенян поддържат добри, взаимно почтителни отношения. Възнамеряваме да ги развиваме и занапред. Контактите се осъществяват на различни нива", каза говорителят на Кремъл, определяйки Северна Корея като "много важен съсед".

Вашингтон и преди е предупреждавал, че Северна Корея може да предостави още оръжия на Русия, които да бъдат използвани срещу Украйна.