Белият дом предполага, че Кремъл е замесен в катастрофата на самолета на шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин. Това става ясно от думите на говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер, цитирани от Ройтерс.

Жан-Пиер припомни изявление на президента на САЩ Джо Байдън, в което той каза, че "малко се случва в Русия, зад което да не стои Путин". Според нея в случая с Пригожин "е абсолютно ясно какво се е случило".

"Това не беше просто предсказуемо, то беше предвидено. Всички знаем, че Кремъл има дълга история на убийства на противници. Това е историята на Кремъл."

Вечерта на 23 август самолет с Пригожин на борда катастрофира в руската Тверска област. Приближеният на "Вагнер" канал в "Телеграм" Gray Zone съобщи, че преди летателният апарат да се разбие, местните жители са чули експлозии. 

На 24 август Путин коментира за първи път самолетната катастрофа на Пригожин, отбелязвайки, че "той беше човек с трудна съдба и направи сериозни грешки". Следственият комитет на Русия съобщи на 27 август, че експертиза е потвърдила смъртта на Пригожин при самолетната катастрофа. 

На 29 август Пригожин бе погребан в Санкт Петербург. Путин, дългогодишен приятел на покойника, не присъстваше на церемонията.

Смята се, че смъртната присъда на военноначалника е била подписана на 23-24 юни, когато той организира бунт в Русия. Това бе най-сериозното предизвикателство пред режима на Путин от встъпването му във властта през 1999 г.