Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че предлага на Съвета и Парламента да изберат външния министър на Нидерландия Вопке Хукстра за еврокомисар по климата.

Хукстра се очаква да замести сънародника си Франс Тимерманс, който подаде оставка, за да участва начело на левицата в парламентарните избори в страната си на 22 ноември т.г.

“Интервюирах кандидата, предложен от нидерландското правителство за поста европейски комисар от Нидерландия, г-н Вопке Хукстра”, казва в съобщението си за медиите Фон дер Лайен. “Г-н Хукстра показа силна мотивация за поста и голям ангажимент към Европейския съюз. Той също има подходящ професионален опит за този пос. След това интервю реших да предложа на Съвета (държавите членки - б.р.) и на Европейския парламент назначаването на г-н Хукстра на поста комисар. Той ще отговаря за климатичното действие”. 

Хукстра трябва да премине изслушвания пред ресорни комисии в Европейския парламент, преди да получи формалното одобрение от евродепутатите и от държавите членки.