Висши военни в Габон обявиха днес, че са свалили президента Али Бонго Ондимба и са го арестували заедно с най-близките му сътрудници, предадоха световните агенции.

Превратът последва обявяването на резултатите от президетските и парламентарните избори от избирателната комисия, която връчи на Бонго трети пореден мандат. Неговият клан управлява богатата на петрол страна в Централна Западна Африка от почти шест десетилетия.

Габон, която граничи с Екваториална Гвинея, Камерун, Република Конго и Гвинейски залив, е членка на организацията на държавите износителки на петрол ОПЕК, но е една от страните с най-голяма бедност в света.

Военните обвиниха Бонго и обкръжеанието му в държавна измяна, присвояване, финансови престъпления и корупция и казаха, че ще преразгледат резултатите от изборите, които опозицията не признава.

Във видеообръщение 64-годишният Бонго призова сънародниците си да се противопоставят на преврата.

Франция заяви, че внимателно наблюдава събитията в Габон, а Жозеп Борел, дипломат номер 1 на ЕС изрази тревога от поредицата военни преврати в Африка, които включват Нигер, Судан, Буркина Фасо и Мали.

Подробностите: Стрелба в столицата

Силен звук от стрелба отекна в габонската столица Либървил тази сутрин, след като висши офицери се явиха по националната телевизия и обявиха, че взимат властта, съобщи репортер на Ройтерс от мястото на събитието.

Групата военни се появиха в ефира на телевизия „Габон 24“ и казаха, че представляват целия личен състав на силите за сигурност и армията в централноафриканската страна. Те съобщиха, че се анулират резултатите от президентските избори и че всички държавни институции се разпускат. Границите се затварят до второ нареждане.

„В името на габонския народ решихме да защитим мира, като сложим край на сегашния режим“, казаха офицерите, цитирани от агенциите. „Потвърждаваме ангажимента си да спазваме задълженията на Габон към националната и международната общност.“

Военните прочетоха изявлението си, след като по-рано местната централна избирателна комисия обяви, че Бонго получава трети мандат.

По данни на комисията държавният глава печели вота с 64,27 процента от гласовете, но обявяването на резултатите се забави, а опозицията обяви, че изборите са били манипулирани.

Според председателя на ЦИК Стефан Бонда основният съперник на Бонго Албер Ондо Оса остава на второ място с 30,77 на сто от вота. Екипът на Бонго отхвърли твърденията на Ондо Оса за изборни нередности.

Европейската реакция засега

Франция следи много внимателно обстановката в Габон, каза днес министър-председателят Елизабет Борн по време на свое обръщение към дипломатическия корпус в Париж, предаде Ройтерс. Тя не даде повече подробности.

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че министрите на отбраната на страните членки на ЕС би трябвало да обсъдят ситуацията в Габон, предаде Ройтерс. Ръководителят на европейската дипломация допълни, че ако военният преврат в африканската страна бъде потвърден, това ще направи региона още по-нестабилен.

Няма избори, завършили без насилие

Напрежението в Габон се покачва поради страхове, че може да избухнат вълнения след гласуването в събота, когато едновременно бяха произведени президентски и парламентарни избори, в резултат на които семейство Бонго затвърди хватката си върху властта, която е в негови ръце от 56 години. 

Липсата на международни наблюдатели, спирането на чуждестранни телевизии и решението на властите да прекъснат достъпа до интернет и да въведат полицейски час в цялата страна след изборите породиха опасения във връзка с прозрачността на изборния процес, отбелязва Ройтерс.

Откакто през 1990 г. Габон се върна към многопартийната демокрация, няма случай, в който избори да не са завършвали с насилие, посочва агенцията. При сблъсъци след гласуването през 2016 г. между правителствените сили за сигурност и протестиращи по официални данни загинаха четирима души. Според опозицията истинският брой е много по-голям.

В очакване на избухване на ново насилие и след тези избори много жители на столицата Либървил заминаха при свои близки в други части на страната или изобщо напуснаха Габон. Други се запасяваха с храна и повишиха мерките за сигурност в домовете си, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Президентът, семейството му и близките сътрудници са арестувани

В Габон бяха арестувани високопоставени сътрудници на президента Али Бонго Ондимба, а самият той е под домашен арест. Това съобщиха днес военните, извършили държавен преврат предаде Франс прес, цитиранан от БТА.

"Президентът Али Бонго е под домашен арест. При него са семейството му и лекарите му", се казва в прочетено по държавната телевизия изявление на военните от Комитета по преход и възстановяване на институциите.

Нуредин Бонго Валантен, син и близък съветник на държавния глава, началникът на канцеларията на Бонго, неговият заместник, неговият говорител, председателят на влиятелната Габонска демократическа партия и неговият заместник са арестувани, се казва още в изявлението, в което военните обявяват "край на режима".

Тези държавници са арестувани за държавна измяна, присвояване на публични средства, участие в организирана престъпна група, финансови измами, корупция и други.

Генерал Брис Олиги Нгема, началник на президентската гвардия, бе вдигнат днес на ръце и понесен триумфално от военни, само няколко часа след държавния преврат. На кадри, излъчени от държавната телевизия, се вижда как стотици военни скандират "Олиги президент!".

Арестуваният Бонго: "Вдигнете шум"

Бонго призова населението на страната "да вдигне шум", като уточни, че говори от мястото, където е държан под домашен арест, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Бонго се появи във видео, седнал на стол, зад който се вижда лавица с книги. Това беше първата му публична поява след декларацията на военните по националната телевизия. Той каза, че е в своята резиденция, а съпругата и синът му са на различни места.

Тълпи от хора се стекоха на улиците, за да отпразнуват края на управлението на Бонго, като пееха националния химн заедно с войниците, отбелязва АП.

"Благодаря на армията. Най-после! Чакахме отдавна този момент", каза Йоланд Окомо, застанала пред бойците от габонската елитна републиканска гвардия.

Магазинерката Вивиан Мбу предлагаше на войниците сок, който те отказваха, описва АП.

"Да живее нашата армия!", възкликна младият Жорди Дикаба, докато вървеше с приятели по улица, опасана с кордон от въоръжени полицаи.

Границите са затворени, кораби пускат котви в Гвинейския залив

Междувременно Ройтерс информира, че поне 30 търговски кораба са пуснали днес котва в териториалните води на Габон след изявлението за взимането на властта от офицерите от армията. Това гласят данни от компании, следящи корабния трафик и морската сигурност.

Освен че президентът Али Бонго беше поставен под домашен арест, границите на изнасящия петрол Габон бяха затворени, а държавните институции – разпуснати.

Сред акостиралите плавателни съдове има търговски кораби, както и танкери. Те са пуснали котва в близост до най-големите пристанища на страната, включително Овендо, до столицата Либървил и Порт Жантил южно от него, показаха днес данни от системата за следене на корабния трафик на компанията "Марийн трафик" (MarineTraffic). Британската компания за морска сигурност "Амбри" (Ambrey) съобщи, че пристанищните дейности в столицата Либървил са преустановени и никакви кораби нито влизат, нито излизат оттам, откакто бе обявен превратът.

"Амбри" има информация, че движението на кораби навътре в Габон и извън него е преустановено след изявлението на представители на армията рано тази сутрин", обявява компанията в комюнике.

Френската минна компания "Ерамет" (Eramet), която извършва мащабен добив на манган в Габон, обяви днес, че е спряла всичките си дейности в африканската страна след събитията тази нощ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.