Френският президент Еманюел Макрон предупреди днес за риск Европа и Западът да бъдат отслабени в настоящия международен контекст, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Този контекст "донякъде се втвърди, усложнява се и заплашва да отслаби Запада и по-конкретно нашата Европа", заяви президентът пред френските посланици на среща в Париж и цитира по-конкретно "появата на (нови) големи международни сили".

Макрон поздрави френските дипломати за работата им в трудни условия, и даде пример с положението в Нигер, където френският посланик все още е на поста си въпреки настояването на военните, завзели властта там, да напусне страната.

В последните месеци Франция и нейните дипломати бяха изправени пред особено трудни ситуации в някои страни, като Судан, където Франция беше образцова, или Нигер сега, и аз поздравявам вашия колега там и колегите ви, които ни слушат от работното си място в мисиите, заяви френският президент в речта си пред посланиците на годишната им среща във френската столица.

Макрон заяви, че Европейският съюз трябва да "приеме по-голяма интеграция" или дори "няколко скорости", за да "се развива по съществените въпроси".

"Свидетелствам за това, че в една Европа на 27-те" е доста сложно да се постигне напредък по съществените въпроси, заяви той пред френските посланици. С евентуално нарастване на броя на членовете на ЕС това няма да стане по-лесно, така че ни е "необходима известна смелост, за да приемем по-голяма интеграция по някои политики, може би дори Европа на няколко скорости", добави той.