Старши треньорката на ансамбъла по художествена гимнастика Весела Димитрова изрази разочарование от представянето на отбора на завършилото Световно във Валенсия, Испания, предаде БТА. Поради което ще бъдат направени промени по всички направления, обеща тя.

Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова останаха без медал в многобоя и на финалите на уредите, като все пак помогнаха България да вземе отборната титла на цялото първенство заедно с  Боряна Калейн, Стилияна Николова и Ева Брезалиева в индивидуалната надпревара.

България завършва с четири медала - освен златния, два сребърни грабна Боряна Калейн на финалите на бухалки и на лента, а Стилияна Николова се окичи с бронз на топка. Калейн взе квота за Игрите Париж 2024. Ансамбълът бе далеч от призовите места заради допуснати грешки.

"Не съм доволна от представянето на момичетата, започна Весела Димитрова пред националната агенция. - Допуснаха много индивидуални грешки, което закономерно ги класира на това място. Наистина имаха желание да се представят много добре. И на най-добрите се случва да бъркат. Сега ще ни се наложи да променим някои неща в подготовката, в работата, в състава, за да може да тръгнат нещата по-добре. Надявам се всичко да бъде наред за следващото състезание. Със сигурност за Олимпиадата (догодина, бел. ред.) ще имаме две нови съчетания, така че ще бъдат пълни промените."

Димитрова обясни защо ще направи промени в състава на ансамбъла, който стана Световен и Европейски шампион, но във Валенсия бе под нивото си.

"По принцип аз съм на мнение, че трябва да играят най-добрите, най-подготвените. Така че, който не се справя по време на състезание и в тренировките трябва да бъде заменен в името на отбора. Не бих казала, че психологическата им подготовка не е на ниво. Аз имам доста забележки към тяхната работа по време на тренировъчния процес, което логично доведе до този резултат", добави Димитрова.

Треньорката не е изненадана от силното представяне на Израел и Китай.

"Наблюдавам конкуренцията през цялата година. Не съм изненадана. Израел логично играха много добре, Китай също", заяви още тя.

Димитрова вече е разговаряла с президентката на БФХГ Илиана Раева:

"Илиана Раева, учудващо, е доста позитивно настроена. Не може от едно състезание да правим такава огромна драма. Всеки велик спортист има някакъв преломен момент в неговата кариера. Така че този преломен момент, може би, беше нашият, след като този отбор е световен и европейски шампион. И при най-големите спортисти се случват такива падения."

По-рано с коментар за представянето на всички - и ансамбъла, и индивидуалните състезателки, направи Раева във Фейсбук.

"За съжаление, Стилияна и Боряна допуснаха грешки и останаха Стилияна на 4-о място, а Боряна на 6-о място. И двете успяха да вземат медали от финалите, Боряна два сребърни, Стилияна един бронзов. Успяхме да вземем и златен медал и да станем отборни световни шампиони заедно с ансамбъла.

Истината е, че очаквахме повече от това Световно, но не се получи. Очаквахме, защото спечелихме Европейското, както и Световни купи през годината, но тук допуснахме грешки. И в ансамбъла, и в индивидуалното имаме много силни съчетания, достойни за златния медал, но и в двете дисциплини допуснахме грешки", гласи обобщението на шефката.

"Изводите за грешките при Стилияна, Боряна и ансамбъла показват различни причини, с които трябва да се справим. Доволна съм от работата на всички, защото работят много и работят отговорно. Не съм доволна от допуснатите грешки, затова ще трябват сериозни и точни промени в тренировъчния процес.

Конкуренцията е много силна и истинска, а следващата година ще бъде още по-силна и по-трудно на всички. Това е прекрасно за спорта и трябва да е стимул за всички", добави тя.

Раева завършва оптимистично, като отчита годината за много добра.