Летателен апарат на въоръжените сили на САЩ се разби в Северна Австралия по време на съвместни военни учения на двете страни. Ранени са 23-ма американски морски пехотинци, един от които е в критично състояние, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на местните власти.

Телевизия "Скай нюз Австралия" съобщи, че конвертопланът (бел. ред.: вид летателен апарат, който съчетава характеристики както на самолет, така и на хеликоптер, като може да излита и да каца както хоризонтално, така и вертикално) "Ви-22 Оспри" (V-22 Osprey) с около 20 американски морски пехотинци на борда се е разбил северно от Дарвин - главния град на региона Северна територия.

Злополуката е станала на остров Мелвил, част от архипелага Тиви, като министерството на отбраната на Австралия уточни, че на борда на летателния апарат е имало само американски военнослужещи.

Първоначално бе съобщено, че няма жертви.

Впоследствие австралийската полиция обяви, че при инцидента са били ранени 23-ма американски морски пехотинци. Петима от тях са били транспортирани със самолет в болница. Единият от хоспитализираните е в критично състояние.

Засега причината за авиокатастрофата не е установена.

Австралийският премиер Антъни Албенезе нарече инцидента "трагичен".

През 2017 г. трима души загинаха при падането на американски "Ви-22 Оспри" в морето по време на съвместни военни учения с Австралия. С този вид летателни апарати станаха още няколко смъртоносни злополуки, отбелязва АФП.

Ройтерс посочва, че САЩ са засилили през последните години своето военно сътрудничество с Австралия - техен ключов съюзник в Тихия океан, на фона на все по-агресивната политика на Китай.

Миналия месец четирима австралийски войници загинаха при разбиването на хеликоптера им край остров Хамилтън в североизточния австралийски щат Куинсланд по време на съвместни военни учения със Съединените щати.

БТА