Нигер разреши на въоръжените сили на Мали и Буркина Фасо да се намесят на негова територия в случай на нападение срещу страната, предаде Ройтерс, като се позова на съвместно изявление на трите африкански държави.

Според агенцията това е възможен знак, че хунтата в Нигер планира да продължи да се противопоставя на регионалния натиск да отстъпи.

Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) се опитва да преговаря с лидерите на преврата, но предупреди, че е готова да изпрати войски в Нигер, за да възстановят конституционния ред, ако дипломатическите усилия се провалят.

Всяка ескалация на кризата рискува да дестабилизира допълнително раздирания от бунтовници регион, тъй като съседните на Нигер държави Мали и Буркина Фасо заявиха, че ще подкрепят Нигер във всеки евентуален конфликт с ЕКОВАС.

Министрите на външните работи на трите страни обявиха, че са се срещнали в столицата на Нигер Ниамей, за да обсъдят засилването на сътрудничеството в областта на сигурността и други общи въпроси.

В изявлението се казва, че външните министри приветстват вчерашното подписване от лидера на хунтата в Нигер генерал Абдурахман Чиани на две заповеди, "разрешаващи на силите за отбрана и сигурност на Буркина Фасо и Мали да се намесят на територията на Нигер в случай на нападение".

"Министрите на Буркина Фасо и Мали ... потвърдиха, че отхвърлят въоръжена намеса срещу народа на Нигер, която ще се смята за обявяване на война", се казва в изявлението.