И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов предлага на ВСС да наложи дисциплинарни наказания на седмина магистрати - четирима прокурори и трима следователи, по казуса „Осемте джуджета“.

Това става ясно от съобщение на държавното обвинение. Изредени са и имената им:

прокурорите Дилян Деянов, Ивета Маркович, Кирил Пейчинов и Мирослав Илиев и следователите Светлана Стоянова-Вайзе, Нели Тодорова и Петранка Рабаджиева.

Припомня се, че на 4 юли Сарафов сформира екип от Апелативна прокуратура-София, който да провери отново "всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с казуса, добил обществена популярност като „Осемте джуджета“, вкл. проверки за правилността и законосъобразността на постановлението от 05.05.2021 г., с което е постановен отказ за образуване на досъдебно производство"

Това става, след като още по времето си като правосъден министър Иван Демерджиев опита да инициира процедура пред ВСС срещу трима прокурори за ужасяващата случка - че позволили нотариус да влезе в болница при берящия душа Явор Златанов, който пред него изповядал сделки и се разделил с имуществото си. Това - докато е задържан като арестант!

Сега се иска дисциплинарно наказание на магистратите, защото са бездействали - понякога по 1-2- години:

"Проверката е констатирала множество нарушения на следователите и наблюдаващите прокурори по осигуряване на своевременно, законосъобразно и успешно извършване на разследването и събиране в най-кратък срок на необходимите доказателства...

... Проверяващият екип е заключил, че допуснатото бездействие (за периоди между една и две години) от страна на магистратите по седем прокурорски преписки е довело до неоправдано забавяне на производствата."

Всички посочени субекти на проверката са от закритата - и любима на бившите управляващи и Иван Гешев - Специализирана прокуратура.

Преди дни бе събощено, че е налице и първото наказателно производство и първите повдигнати обвиненя във връзка със сагата, която има много посоки (нищо че нито една от тях не правеше впчатление на прокуратурата доскоро, б.р.).

СГП привлече като обвиняем именно прокурор Дилян Деянов, че е разпоредил да се върне 35 кг злато на... съвсем друг човек, не на този, от когото е иззето при обиск като веществено доказателство (а именно - сина Явор Златанов).

Заедно с магистрата съобвиняеми са Петьо Еврото и бившата му жена Любена Павлова за вещно укривателство. Последното потвърждава казаното от Илия Златанов по време на интервютата му - че в "силните години" Любена Павлова влизала в Спецпрокуратурата като в "бащиния" и лично е отнесла златото на фамилията.

Ето и оригиналното съобщение на прокуратрата от днес:

И.ф. главен прокурор предлага на ВСС да наложи дисциплинарни наказания на четирима прокурори и трима следователи по казуса „Осемте джуджета“

Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов изпрати седем предложения до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за налагане на дисциплинарни наказания на четирима прокурори и трима следователи по казуса „Осемте джуджета“.

По разпореждане на Борислав Сарафов на 04.07.2023 г. бе възложено на екип от прокурори от Апелативна прокуратура-София извършването на проверка на всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с казуса, добил обществена популярност като „Осемте джуджета“, вкл. проверки за правилността и законосъобразността на постановлението от 05.05.2021 г., с което е постановен отказ за образуване на досъдебно производство. 

Проверката е констатирала множество нарушения на следователите и наблюдаващите прокурори по осигуряване на своевременно, законосъобразно и успешно извършване на разследването и събиране в най-кратък срок на необходимите доказателства за разкриване на обективната истина по образуваните досъдебни производства в закритата вече Специализирана прокуратура. Докладът от проверката е предаден на отдел 06 „Административен“ във ВКП за становище относно наличието на основание за дисциплинарна отговорност по реда на Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Проверяващият екип е заключил, че допуснатото бездействие (за периоди между една и две години) от страна на магистратите по седем прокурорски преписки е довело до неоправдано забавяне на производствата.

С оглед констатациите от проверката и.ф. главен прокурор предлага на Прокурорска колегия на ВСС да образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 2-6 от ЗСВ спрямо прокурорите Дилян Деянов, Ивета Маркович, Кирил Пейчинов и Мирослав Илиев, както и спрямо следователите Светлана Стоянова-Вайзе, Нели Тодорова и Петранка Рабаджиева.