Днес се прибирам. Ще кацна в София около 15:30 часа.

Това обяви на страницата си във фейсбук българският бизнесмен Васил Божков.

"Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха. Ще кацна в София около 15:30. #БъдетеЗдрави".

"Бъдете здрави" е и слоганът, който хазартният бос избра, за да пише на враговете си през последните 3 години. Той избяга в Дубай през януари 2020 г.

Предисторията

Напълно недосегаем през последните десетилетия, прокуратурата се стовари върху Божков буквално месеци след встъпването на Иван Гешев в края на 2019 г. Той получи - под различни форми и в различни "пакети" около 19 обвинения (според БНР - 20), на три партиди .

Първо бе обвинен в неплащане на такси за хазартния си бизнес (данъчно престъпление), както и че е ръководил ОПГ за принуди, заплахи и натиск на държавни служители и пр.

Вторият пакет бе по-атрактивен - за убийства и дори изнасилвания, като за последното бе открита дори телефонна линия да се търсят пострадали.

Божков има обвинение и за държане на културни ценности без разрешение, тъй като е може би най-известният колекционер на антики у нас.

Третият пакет бе по Глава първа от НК - за държавна измяна, когато през лятото на 2020 г. избухнаха протести срещу Иван Гешев и правителството на ГЕРБ. Тогава държавното обвинение разпространи СРС от разговори на Божков с журналисти и политици, като направи внушението, че той финансира агитки, които да протестират срещу главния прокурор.

Показно от Специализираната прокуратура бяха образувани дела и дори прибирани в ареста неговите най-близки - жена му Елена Динева, певицата Лилана, която му е сочена за много близка и дори в един момент секретарката му.

Ефектно бе доведен от Дубай след процедура за екстрадиция соченият за негова "дясна ръка" Георги Попов, когото на летището... прокуратурата дори отказа да задържи за 72 часа.

Всичко това бе съпътствано с характерната за онези години синергия между държавните репресивни органи - паралелно с прокуратурата действаха чрез всевъзмони санкции и ревизии НАП и КПКОНПИ.

През цялото това време Божков настояваше, че желае да даде показания, като твърди, че е рекетиран по поръка на Бойко Борисов от Владислав Горанов посредством шефката на пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова.

За изминалото време прокуратурата така и не намери време да го разпита по видеоконферентна връзка.

Сега това вероятно ще е съвсем лесно.

Васил Божков беше и реалният собственик на "Левски" чрез вицепрезидента на "Нове холдинг" Георги Попов. Когато той избяга в Дубай в началото на 2020 г., клубът едва не фалира. В късната пролет на същата година мажоритарният пакет акции бе прехвърлен на Наско Сираков, който поиска да ги вземе.

Това стана чрез Сашо Диков и след неуспешен опит да отидат при Константин-Тити Папазов.

"Левски" дължи около 20-25 милиона лева на фирми на Божков, с които клубът е бил финансиран като "вътрешни заеми". Той твърди, че не си ги иска. Заради повдигнатите обвинения и попадането на Васил Божков в списъка "Магнитски" обаче, сметките на въпросните компании са запорирани. Това осуети закупуването на "сините" от сръбския бизнесмен Драган Шолак преди месеци.

Сред свидетелите на прокуратурата срещу Васил Божков е друг хазартен бизнесмен и негов бивш партньор - Цветомир Найденов, собственик на "Ефбет" и благодетел на ЦСКА 1948. Той твърди, че е бил заплашван от Божков с убийство.

В публичното пространство изтекоха записи от разговори между двамата. Божков и Найденов месеци наред разменяха обвинения в интервюта и чрез социалните мрежи.

Букмейкърската компания на Васил Божков - "Еврофутбол" (в която си партнираше с Найденов и неговото семейство), вече не съществува. Лицензът й бе отнет. Това се отнася и за останалия му хазартен бизнес.

Гешев: Скоро ще бъдат "изпрани" всички

Не закъсня и реакция от бившия  главен прокурор Иван Гешев, който напоседък посвещава много време на писане в социалните мрежи.

"Поръчкови убийства, атентат срещу главен прокурор на страна членка от ЕС, имигранти и наркотици по улиците, масова битова престъпност. А сега вече „доброто“ управление на наведената коалиция и промяната най-после връщат българите обратно в страната. Въпреки „саботажа“ с години от страна на Гешевата прокуратура.

Очевидно е, че скоро ще бъдат „изпрани“ всички. Изключителни показатели за Шенген и демокрацията. И не само.

Вече е кристално ясно, че политическият боклук ме отстрани, за да върне усмивките по лицата на Борисов и олигарсите", обяви той.