Това, което показват кадрите от Украйна, е война на две скорости: окопни боеве по дължината на фронта, атаки с дронове и модерни системи за противовъздушна отбрана, а над тях - сателитна мрежа, с чиято помощ в реално време могат да се разпространяват огромно количество данни.

"Бих описал тази война като много конвенционална - на моменти с почти архаични елементи като артилерийски боеве, но в която същевременно са проникнали и високите технологии", казва пред АРД Франк Зауер от университета на Бундесвера в Мюнхен.

Това, че Украйна вече година и половина удържа на руските удари, се дължи не само на нейния висок боен дух и на постоянните доставки на конвенционални оръжия, но и на приложението на модерни технологии на бойното поле.

Сателити, софтуери, дронове

Дни след началото на руската инвазия, милиардерът Илон Мъск помогна със Starlink за поддръжката на украинската комуникационна мрежа. Компанията Clearview AL пък предложи на страната технологии за разпознаване на лица, с които могат да бъдат идентифицирани убитите и пленени руски бойци. Със софтуера Primer стана възможно да се подслушват и обработват некодираните телефонни разговори на руските бойци.

През април 2022 година сателитните снимки на фирмата Maxar привлякоха общественото внимание, като показаха предполагаеми масови гробове в покрайнините на Мариупол - осигурявайки паралелно информация за състоянието на обсадения тогава град.

В началото на 2023 година изпълнителният директор на компанията Palantir обяви, че голямата част от набелязването на цели в Украйна се случва с помощта на софтуера Meta-Constellation. Оттогава насам фирмата активно рекламира Skykit - вид преносим компютър, включващ дрон и сателитна чиния, който може да се използва в продължение на дни, без да се зарежда, разказва АРД.

Високите технологии не решават всички проблеми

Компютърно зрение, разпознаване на гласове, анализ на геоданни: всички изброени услуги се базират на технологии, които могат да бъдат причислени към изкуствения интелект. В сравнение с тях дроновете, които се използват интензивно и от двете страни, са сравнително прости бойни оръжия.

Украйна представлява "един вид лаборатория, в която се разработват бъдещите форми за водене на война", пише американското издание "Нешънъл Дефенс". Ефектът за страната вече е осезаем: благодарение на използвания софтуер, времето от идентифицирането на дадена цел до нейното поразяване се съкращава значително, както и времето и човешките усилия, необходими за анализа на данните.

Технологиите играят важна роля и за защитата на украинските бойци - дрон квадрокоптер с камера струва само няколкостотин евро. Стига да не бъде свален, той може чрез дистанционно управление да извърши това, за което по аналогов път би била необходима цяла разузнавателна част.

Засега Русия не е конкурент на това равнище. Военният експерт Зауер вижда "голяма разлика между това, което Русия е показвала публично през последните години, и това, което тези системи действително могат. Нито едно от руско високотехнологично супер оръжие досега не е било забелязвано в Украйна. Затова подозирам, че е не е развито много повече от прототипи".

Така или иначе модерните технологии невинаги могат да разрешат един военен проблем. Както казва пред АРД Зауер:

"След като слънцето е гряло цял ден и заровените мини са се нагрели, те могат да бъдат открити с инфрачервени лъчи и да бъдат картографирани. Това е добре, но след това трябва да бъдат остранени. За целта е нужна системи за разминиране".

Зависимостта от технологичните компании

Относителната зависимост от високите технологии има и още един недостатък: Зауер дава пример със Starlink, чийто собственик Илон Мъск неведнъж заплашваше с ограничаване или дори прекратяване на услугите, които предоставя.

За други компании в сферата на изкуствения интелект също не е много ясно доколко наистина подкрепят Украйна. Не е известно например дали страната трябва да плаща за техния софтуер или го получава безплатно, защото чрез участието си на бойното поле алгоритмите събират данни и опит.

"Това са бизнеси, чиято цел е да продават продуктите си. А продукт, който вече е тестван и усъвършенстван, ще се продава по-добре на следващия оръжеен панаир", отбелязва Зауер пред АРД.

Поради всичко това Украйна междувременно се е заела сама да разработи необходимите ѝ високотехнологични оръжия. Така например тайните служби на Украйна представиха наскоро SeaBaby - морски дрон със сто килограма експлозиви, за който се смята, че е изиграл решаваща роля при атаките срещу Кримския мост и срещу руския товарен кораб "Оленегорский горняк".

Не става дума за хипервойна

Франк Зауер подчертава пред АРД, че е много важно доколко изобретателно украинците ще използват наличния материал и техниката.

Експертката по сигурността Улрике Франке от Европейския съвет за външна политика пише, че е вероятно Украйна да се превърне в сериозен играч в сферата на производството на дронове, когато един ден войната свърши. Оптимизмът на самите украинци е още по-голям: до края на войната те възнамеряват да продават софтуер на Palantir, съобщи наскоро "Вашингтон пост".

Експертите обаче са единодушни, че за момента не може да се говори за хипервойна - конфликт между машини, който се води почти без човешка намеса.