България може и да приключи за тази година с Шампионската лига по футбол, но не така стои въпросът с Шампионската лига по футзал. От утре (23 август) до събота включително (26-и) столичната зала "Арена София" (бившата "Арена Армеец") е домакин на една от предварителните групи в турнира.

"Амиго Северозапад", българският първенец в тази разновидност на футбола, набираща скорост като популярност в цял свят, е домакин на минитурнир, в който ще спори с шведския "Йоребро", "Диамант" (Линц, Австрия) и АСА (Тел Авив, Израел).

Победителят преминава в следващата фаза - отново група от 4 тима. 

Има и добра кауза - приходите на билетите на символичната цена от 5 лв. отиват за лечението на малката Поли, която страда от церебрална парализа. А децата до 12 г. ще влизат безплатно.

Домакините са поканили останалите клубове по футзал, подрастващите от столичните футболни школи, както и представители на аматьорските лиги, които са наистина много и целта е футзалът да се популяризира сред тях, като естествен източник на играчи.

Цел, разбира  се, е и първото място, обяви пред Клуб Z старши треньорът на "Амиго" Делян Койчев.

Фаворит е "Йоребро", който е изцяло професионален клуб, притежава доста добри и опитни играчи, достигали (и самият тим) доста напред в турнира. Мачът с този съперник е последен, така Койчев и компания се надяват на две победи дотогава, или най-малкото на останали шансове. Шведите са прескочили тази фаза през миналата година.

"Диамант" пък е австрийски само на книга, отборът е съставен най-вече от босненци, което говори достатъчно за качествата на състезателите, предвид традициите на школата на бивша Югославия. Всички опоненти са разузнати.

"Разбира се, че вярваме, че можем да се преборим, има дух в отбора, каза Койчев. - Ако излезем от групата, отиваме в четворка, домакин на която е "Динамо" (Загреб). Там нивото се вдига по всички показатели.

Ще ни чака 10-хилядна зала, която се пълни докрай и си има истинска футболна атмосфера. Това ни е мечта и ще направим всичко да я постигнем. Трябва да надскочим възможностите си, но няма нищо невъзможно. "Йоребро" е фаворит."

"И в София шоуто е гарантирано, надявам се на хубави мачове, защото и тези съперници са много сериозни", добави той.

В българския отбор има двама украинци - Петро Сенюк (пивот или централен нападател) и Васил Кефа (крило, защитник), както и бразилец - Луис Фильо (пивот). Те единствени са на заплата в клуба, докато българите работят, а тренират и играят в свободното си време.

Койчев вярва, че професионализмът навлиза и във футзала, което идва с все по-голямата популярност.

В подготовката за минитурнира "Амиго" е играл приятелски мачове със сърби и гърци (наскоро), което се е оказало полезно, тъй като съперниците са били доста силни.

Програмата утре откриват "Йоребро" и АСА, на ден се играят по два мача, а единствено петък е почивен.

Програма на мачовете

Сряда, 23 август

15:30 "Йоребро" - АСА

18:00 "Диамант" - "Амиго Северозапад"

Четвъртък, 24 август

15:30 "Диамант" - "Йоребро"

18:00 "Амиго" - АСА 

Събота, 26 август

11:00 АСА - "Диамант"

14:00 "Амиго" - "Йоребро"