София чрезвичайно спечели домакинството на тенис турнир от ATP 250 - отнето от Тел Авив заради ситуацията в Израел, което в крайна сметка отказа след само два дни заради евентуалния балотаж на местните избори на 5 ноември и наетата за деня на вота зала "Арена София" (бивша "Арена Армеец").

Надпреварата трябва да започне ден по-рано - на 4-ти, и да завърши на 11 ноември, като тя и друга в Мец (Франция) - от същата категория и на същите дати, са последните преди финалите на ATP за най-добрите осем през годината, насрочени за 12-19 ноември.

По-рано днес Българската федерация по тенис (БФТ) разпространи позиция, в която обясни обстоятелствата и заяви следното: 

"Държим да информираме верните тенис фенове в България, тенисистите и клубовете,че решението дали ще има Sofia Open е в Централна избирателна комисия. Тя трябва да прецени дали може да използва друга зала за преброяване на гласовете при евентуален балотаж в кметската надпревара."

Клуб Z се свърза в ЦИК, откъдето ни насочиха към столичната Общинска ИК, така разговаряхме с нейния председател Полина Витанова.

"Не мога да разбера защо двете събития се противопоставят и въпросът се поставя по този начин - или-или, започна г-жа Витанова. - Защо се подценяват избори, които са насрочени отдавна?

Договор от страна на Столична община за ползване на залата е сключен още през лятото. Занимавам се с организиране на избори от 2009 г. и съм доста наясно с процеса, който е много сложен и труден, изисква голяма организация и усилията на много хора."

Полина Витанова предостави на Клуб Z писмо отговор към Българската федерация по тенис, адресирано до Мариана Печеян-Кръстева, вицепрезидент на федерацията. Тя обясни, че е водила разговор с шефа на БФТ Стефан Цветков, а след това и с негов адвокат.

"Общинската избирателна комисия в Столична община, област София-град (ОИК), организира провеждането на избори за общински съветници и кметове на 29 октомври 2023 г. на територията на Столична община, в която се избират - кмет на Столична община, Общински съвет (състоящ се от 61 общински съветници), двадесет и четири (24) кметове на райони и тридесет и двама (32) кметове на кметства, за което са формирани 1586 избирателни секции (без служебните и подвижни) и са назначени 11 102 членове на секционните избирателни комисии (СИК), така започва писмото", адресирано до Печеян-Кръстева.

Нататък се посочва, че за приемане и обработване на протоколите с резултатите от гласуването и останалите изборни книжа и материали "следва да се направи такава органицация, в която да бъдат осигурени възможно най-добрите условия на настаняване и опазване живота и здравето на всички участници в изборния процес по приемо-предаването на изборните книжа и материалите - над 6000 членове на СИК, разполагане на Изчислителния пункт към общинската избирателна комисия, членове на общинската избирателна комисия и технически сътредници на ОИК..."

Пред Клуб Z Витанова повтори тези числа, като по думите й броят на замесените в процеса в залата надхвърля 7 хиляди. На тях трябва да им се осигурят условия за почивка, храна, паркинги и т.н., допълни тя.

По повод предположението на БФТ за използване на зала "Асикс арена" (бившата "Фестивална" в кв. "Гео Милев"), както на парламентарните избори, тя опонира, че това съоръжение е било подходящо за националния вот. Докато в случая на балотажа се гласува с три бюлетини (четири на първия тур), освен това само за броени дни цялата техника и организация трябва да се мести от една зала в друга.

"С оглед изложеното, Общинската избирателна комисия в Столична община е потвърдила с писмо изх. №12 от 11.09.2023 г. до кмета на Столична община, определената за това зала - "Арена София", тъй като същата е единствената зала на територията на Столична община, в която е възможно да бъде направена организация по приемане на изборните книжа и материали, и да събере всички участници в изборния процес, посочен по-горе", се казва още в писмото.

Полина Витанова завърши с това, че би искала да удовлетвори всички страни - включително за провеждане на тенис турнира, но това изглежда трудно постижимо в конкретната ситуация. Според нея местене в друга зала би "направило невъзможна организацията по провеждането на втори тур на изборите за общински съветници и кметове".

Привечер БФТ отказа турнира

"В следствие на обявеното в Израел военно положение, Асоциацията на професионалните тенисисти (АТР) се обърна към БФТ с предложение София да замести Тел Авив като организатор на турнира. За краткото време федерацията успя да осигури нужните разрешения, но въпреки усилията, намирането на адекватна зала за провеждането на събитие от световен мащаб се оказа невъзможно", пише във второто за деня съобщение на БФ тенис.

"БФТ благодари на многобройните фигури от управлението на държавата, които се притекоха на помощ в организацията на домакинството. За съжаление датите на евентуалния балотаж в местните избори не позволиха "Арена София" отново да се превърне в дом за хилядите фенове на тениса.

Фактът, че АТП се обърна към България като първи избор за домакин на този престижен турнир, е положителен знак за доверието и вярата във възможностите на БФТ. Решението на АТП е ясно послание, че в следващите години България отново ще получи право чрез Sofia Open да бъде част от календара на мъжкия професионален тур", завършва позицията на БФТ.