Около 1000 червени телефонни кабини във Великобритания се предлагат за "осиновяване" на фона на все по-слабото използване на обществени телефони, предаде ДПА. 

Първата от прочутите британски червени телефонни будки е проектирана от архитекта сър Джайлс Гилбърт Скот за конкурс през 1924 г. 

През последните години, предвид че 98 процента от пълнолетното население на Острова вече използва мобилни телефони, както и заради подобряването на мобилното покритие, употребата на обществени телефони рязко спада. В страната са останали около 20 000 такива апарата, близо 3000 от които са поставени в традиционни червени будки. Телефонните кабинки достигнаха най-големия си брой от около 100 000 през 90-те години.

Сега телекомуникационният оператор Би Ти (BT) призовава местните общности да се включват в програмата му за "осиновяване", за да подпомогнат използването им за други цели.

Откакто Би Ти започна програмата "Осинови телефонна будка" през 2008 г. над 7200 кабинки са били поети от местни общности за по едва 1 лира всяка. Те могат да бъдат "осиновявани" от общински и енорийски съвети, както и от регистрирани благотворителни дружества.

През годините станалите излишни кабинки са били "осиновявани" и преоборудвани за множество цени - от дефибрилатори и библиотеки до мини арт-галерии и местни музеи. 

БТА