Все още няма отговор от генералното консулство в Дубай за това дали бившият следовател Петър Петров - Еврото е починал от масиран инфаркт. Това обяви вицепремиерката и външна министърка Мария Габриел в ефира на Нова ТВ днес.

"На фона на риск от създаване на спекулации очакваме максимално бърз отговор. Той ще стане публичен", каза тя.

Тя коментира отново твърдението на бившия вътрешен министър от кабинета на Румен Радев Иван Демерджиев, който обяви тази седмица, че убитият бизнесмен Алексей Петров е бил "архитект на сглобката" - настоящото ротационно правителство. Самият Радев вчера заяви, че българските граждани очакват отговори каква е ролята на Петров в стъкмяването на управляващата коалиция, какви ангажименти са поемани към него и какви постове са му обещавани и при какви условия - макар и премиерът Денков, и Габриел да отговориха на тези въпроси ден по-рано.

"Това са инсинуации. Внушенията за прикрити ходове целят да отклонят общественото внимание от важните теми - излизането от международната изолация, в която страната беше две години, бюджета, спасяването на евросредствата, териториалните планове за развитие", подчерта тя. "Много би ми се искало, хората, които говорят за „стъкмяване”, да не трупат политически актив с тези твърдения."

Габриел заяви и че очаква държавният глава да приеме оставката на главния секретар на МВР - човек, назначен от него, с който настоящи вътрешен министър Калин Стоянов не иска да работи. 

Ако президентът не го приеме, "ще говорим по друга тема", отбеляза тя.