Московският градски съд ликвидира Центъра на Сахаров (признат за чуждестранен агент) по иск на Министерството на правосъдието, предаде руският делови интернет портал РБК, позовавайки се на канала на столичните съдилища с обща юрисдикция в Телеграм.

„Московският градски съд реши да ликвидира регионалната обществена организация „Обществена комисия за опазване на наследството на академик Сахаров“, се казва в съобщението.

Според иска по време на одита на Центъра "Сахаров" ведомството е разкрило "систематични груби и непоправими нарушения на закона", съобщи руската агенциуя Интерфакс.

Като пример се дава фактът, че организацията е провела пътуваща изложба „Андрей Сахаров – човек на епохата“ в региони, където няма клон. Според закона "регионално обществено сдружение е сдружение, чиято дейност в съответствие с уставните му цели се осъществява на територията на един субект" на страната. Министерството на правосъдието смята организирането на конференции и изложби от Центъра "Сахаров" за "нарушение на териториалната сфера на дейност", е казал съдът.

Центърът е публикувал на сайта си и видео, без да отбелязва качеството си на "чуждестранен агент", за което многократно е привличан към административна отговорност, става ясно от иска на министерството.

През януари Таганският районен съд на Москва глоби Сергей Лукашевски, изпълнителен директор на Центъра „Сахаров“, с 3 милиона рубли (около €30 000) за непредоставяне или ненавременно предоставяне от чужд агент на информацията, изисквана от закона, на упълномощения орган, припомня РБК.

Освен това Министерството на правосъдието установи нарушения в учредителните документи на организацията.

Представители на центъра "Сахаров" не признаха нарушението и поискаха от съда да отхвърли иска.

Регионалната обществена организация „Обществена комисия за опазване на наследството на академик Сахаров“, която управлява Сахаровския център и Сахаровския архив, беше включена в списъка на чуждестранните агенти през декември 2014 г.

Центърът е основан като научно-образователна организация през 1996 година от починалата през 2011 година в САЩ руска дисидентка и правозащитничка Елена Бонер, която е втората съпруга на видния руски учен физик и дисидент Андрей Сахаров, създател на руската водородна бомба и лауреат на Нобелова награда през 1975 г.