Във връзка със зачестилите тежки криминални престъпления в страната, в Министерския съвет днес ще се проведе съвещание с представители на МВР и на службите, свикано от министър-председателя Николай Денков. 

Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

Вчера съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов написа във Фейсбук, че е наложително спешно свикване на заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, на което да се предложат конкретни мерки и задачи за ограничаване на рисковете и противодействие на актуалните заплахи за националната сигурност. 

Конкретно Атанасов твърди, че има активизиране на руската агентура у нас с цел политическа дестабилизация на страната като следствие от разстрела на Алексей Петров.

"След убийството на Алексей Петров се забелязва, че руската агентура у нас е получила инструкции да се възползва от създалата се ситуация и да работи за провокиране на политическа дестабилизация в страната. Основна задача на специалните служби и на целия сектор за сигурност е да поставят под засилен оперативен контрол криминалния контингент, свързан с руската организирана престъпност и да предотвратят по-нататъшна ескалация на напрежението. В тази връзка е наложително спешно свикване на заседание на Съвета по сигурността към МС, на което да се предложат конкретни мерки и задачи за ограничаване на рисковете и противодействие на актуалните заплахи за националната сигурност", пише съпредседателят на ДБ.

В уточнение до медиите от правителствената пресслужба обясниха, че свиканото от премиера Николай Денков съвещание представлява различен формат от Съвета за сигурността и не се предвижда Съветът на заседава днес.