Нургюл Салимова се класира за финала на Световната купа по шахмат за жени в Баку. В голяма битка на полуфинала тя преодоля украинката Анна Музичук с 3,5:2,5 точки. На финала - 19-21 август, българката ще се изправи срещу рускинята Александра Горячкина.

Салимова вече си осигури участие в турнира на претендентките през 2024 г., който ще излъчи едната от двете участнички в следващия мач за световната титла при жените.

Нургюл, която е световна шампионка за момичета до 12 г., заработи минимум 35 000 долара от наградния фонд. Ако спечели Световната купа, ще прибере още 15 000 долара.

След две ремита на полуфинала, се стигна до тайбрек по бърз шах, който се проведе днес. 20-годишната Салимова се наложи с 2,5:1,5 точки при страхотна драма.

Тя осъществи пробив още в първата партия за деня. С черните фигури накара много по-опитната Музичук да се предаде на 32-рия ход, два преди да бъде матирана. Младата българка, която е номер 29 в стартовия списък, изигра срещата смело, а решаващ се оказа 29-ия ход, когато игра Bf5. Тя остави топа си b8 непокрит, а световната шампионка в ускорения шахмат за 2014 г. и двукратна световна в блица попадна в капана на българката, след който вече нямаше как да се измъкне.

Във втората партия, в която бе с белите, Салимова се нуждаеше от реми и изглеждаше близо до него, но притисната и от времето българката направи няколко грешки в ендшпила. С пешка по-малко тя трябваше да се предаде на 63-тия ход. Така Музичук изравни резултата на 2:2 и тайбрекът продължи с две партии на контрола 10 минути плюс 10 секунди за ход.

Салимова беше с белите фигури в първата от двете 10-минутни партии, а Музичук избра вариант на приет Дамски гамбит. Украинката обаче явно не беше подготвена за такова начало и още след дебюта българката получи много по-добра позиция. Салимова успя да развие преимуществото си и още на 23-тия ход успя да накара Музичук да се предаде. 

При втория си опит да затвори мача младата българка не трепна и направи реми на 33-тия ход с черните фигури, макар и да имаше позиция, в която спокойно можеше да търси и победата.

Слеидващата и съперничка - Александра Горячкина, е 24-годишна рускиня, номер 2 в стартовия списък. Тя игра във финала на първото издание на Световната купа за жени през 2021 г., когато отстъпи на сънародничката си Александра Костенюк. През 2020 г. пък спори за световната титла при дамите, но отстъпи на китайката Цзю Вънцзюн.