Нургюл Салимова, която вчера стана световна шампионка по шахмат за момичета до 12 години на първенството в Порто Карас, Гърция, мечтае един ден да стане номер 1 при жените. Днес българският отбор се прибра с автобус, а сред посрещачите освен родители и журналисти, бяха забелязани и личности от родния шах.

За първи път в историята имаме шампион в тази възрастова група. Диляна Иванова пък се върна с бронз при 8-годишните. Кръг преди края и тя водеше в класирането, но загуби с черните фигури в последната партия. Габриела Антова е шеста до 14 г.

„Най-малкото разсейване може да доведе до фатална загуба. Не всеки може да е световен шампион. Аз искам един ден да стана световна шампионка за жени”, каза Нургюл пред репортерите.

Салимова спечели златния медал с 9,5 точки от 11 възможни и без загуба. В пряк двубой за титлата тя победи американка. На световното първенство участваха млади шахматисти от 91 страни в няколко възрасти. 

„Единственото ми цвете е Нургюл. Нося цветята от Попово за шампионката”, коментира майката на Нургюл - Гюлзар Салимова", цитирана от Нова телевизия.

„Аз я научих как да мести фигурите. На четири започна. На 5 и половина получи първата си републиканска титла, беше още в детската градина”, спомни си пък бащата Илхан Салимов.