Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Нургюл Салимова, която вчера стана световна шампионка по шахмат за момичета до 12 години на първенството в Порто Карас, Гърция, мечтае един ден да стане номер 1 при жените. Днес българският отбор се прибра с автобус, а сред посрещачите освен родители и журналисти, бяха забелязани и личности от родния шах.

За първи път в историята имаме шампион в тази възрастова група. Диляна Иванова пък се върна с бронз при 8-годишните. Кръг преди края и тя водеше в класирането, но загуби с черните фигури в последната партия. Габриела Антова е шеста до 14 г.

„Най-малкото разсейване може да доведе до фатална загуба. Не всеки може да е световен шампион. Аз искам един ден да стана световна шампионка за жени”, каза Нургюл пред репортерите.

Салимова спечели златния медал с 9,5 точки от 11 възможни и без загуба. В пряк двубой за титлата тя победи американка. На световното първенство участваха млади шахматисти от 91 страни в няколко възрасти. 

„Единственото ми цвете е Нургюл. Нося цветята от Попово за шампионката”, коментира майката на Нургюл - Гюлзар Салимова", цитирана от Нова телевизия.

„Аз я научих как да мести фигурите. На четири започна. На 5 и половина получи първата си републиканска титла, беше още в детската градина”, спомни си пък бащата Илхан Салимов.

Ключови думи

Коментари

Да си много здрава,Нургюл!

Ура!

Браво, Дано момичето продължава така, дано наистина вземе шахматната корона при жените.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.