Разследването на убийството на Алексей Петров ще бъде изключително трудно поради конфликта на интереси около бившата барета - съчетаването на политика, служби, бизнес и дори академична дейност.

Такова мнение изрази в интервю за БНР Руслан Стефанов - програмен директор на Центъра за изследване на демокрацията. 

Тези убийства рядко биват разкривани и рядко се стига до поръчителите им, посочи той и добави: 

"Продължаваме да говорим за всички тези преплитания през годините на политика, бизнес, служби - нещо, което България не успя да направи убедително - да раздели тези сфери. 

Факт е, че отново имаме човек от бившите соцслужби, който очевидно е превърнал своята тогавашна информационна власт в икономическа такава, в същото време остава във връзка с политически фактори в службите. Да не говорим, че има и едно превъплащение в образованието - класически елемент на препиране на биографията."

По думите му това смесване на роли поражда огромно количество конфликти на интереси, възможности за корупция и недобри приятелства или такива, които се превръщат във враждебни. 

"Всички служби, които работят по тези казуси, по някакъв начин, дори и в последните месеци, бяха засегнати от работата на този човек, т.е. на всяко ниво има конфликт на интереси. Бил ли е той в службите, все още ли е, какви са му връзките, има официално присъстие на масата на преговорите на съвета за тристранно сътрудничество чрез ССИ, медийните му изявления като експерт...  Това натрупване на конфликти на интереси е основният проблем", коментира Стефанов.

Според него неуспехът тези влияния да се урегулират водят до огромен проблем пред имиджа на страната и пред нашите партньори. 

В отговор на въпрос за това успя ли Петров да изпере имиджа си в последните години, анализаторът посочи:

"Няма как да се опиташ да изпереш миналото си или то да бъде забравено, като непрекъснато се появяваш в сценарии на най-високо политическо равнище, на най-високо равнище в службите и да искаш да бъдеш едновременно всичко. Или си политик, или си бизнесмен. Тези връзки, които някак фриволно се подминават през годините и от политици, и от правораздавателни органи, включително образователни институции. Всичко това води до олекване и липса на институционализация, липса на прекъсване на тези корупционни връзки между всички тези сфери на влияние, които сега правят изключително трудно разследването, тъй като на практика може всичко да се е случило". 

Но най-тревожният факт е, че всички ще си задаваме въпроса дали наистина ще се разследва обективно, като се имат предвид връзките му на най-високо политическо равнище, връзките му в службите за сигурност, подчерта Руслан Стефанов. Той е категоричен, че тези конфликти на интереси трябва да са ясни и не бива да се допускат. 

Поредицата убийства и случаите на насилие няма как да не повлияят за Шенген, смята още той.

Това, което се случва в Украйна и всички огромни заплахи за сигурността за България - всичко това продължаваме да не го отчитаме и да не се предприемат мерки, за да бъде защитена икономическата сигурност на страната, изказа мнение Руслан Стефанов.