Северна Корея заяви в сряда, че американският войник, който избяга на нейна територия през строго охраняваната корейска граница миналия месец, е направил това, след като се разочаровал от неравенството в американското общество и расовата дискриминация в неговата армия.

Това беше първото официално потвърждение от севернокорейска страна за задържането на редник Травис Кинг, който беше служил в Южна Корея и спринтира до Севера, докато участваше в цивилна обиколка на гранично село на 18 юли т.г. Той стана първият американец потвърдено задържан в Севера за почти пет години.

Официалната Корейска централна информационна агенция (КЦНА), цитирайки разследване на компетентните севернокорейски власти, предаде, че Кинг им е казал, че е решил да влезе в Северна Корея, защото “изпитвал лоши чувства срещу нечовешкото малтретиране и расовата дискриминация в армията на САЩ”.

Според съобщението Кинг е изразил още желание да потърси убежище в Северна Корея или в трета страна, казвайки, че “е разочарован от неравноправното американско общество”.

КЦНА е пропагандно средство и съдържанието ѝ е внимателно калибрирано, за да отразява официалната линия на Северна Корея, че САЩ са зъл противник, отбелязва АП.

Съобщението на КЦНА добавя, че разследването на “незаконното” влизане на Кинг ще продължи. Не е възможно да се провери автентичността на изказванията, приписвани на Кинг в севернокорейските държавни медии, посочва АП .

Тя припомня и че Съединените щати, Южна Корея и други са обвинявали Северна Корея в използване на задържани чужденци за изтръгване на дипломатически отстъпки. Някои задържани чужденци са казвали след освобождаването им, че признанията им за виновност в севернокорейския арест са били изтръгнати с принуда.

Представител на Пентагона, говорейки под условие за анонимност заради чувствителността на темата, каза, че САЩ нямат начин да потвърдят твърденията на Северна Корея за Кинг. Представителят каза, че отбранителното министерство на САЩ работи по всички достъпни канали да върне Кинг в Съединените щати.