Нигерците се готвят за възможно нахлуване от страните в региона , три седмици след като разбунтували се военни свалиха демократично избрания президент на страната, предаде Асошиейтед прес.

Жителите на столицата Ниамей призовават за масов набор на доброволци да помагат на армията пред лицето на нарастваща заплаха от западноафриканския регионален блок ЕКОВАС (ECOWAS), който казва, че ще използва военна сила ако хунтата не възстанови на власт сваления президент Мохамед Базум. ЕКОВАС активира “сили в готовност”, за да възстанови реда в Нигер, след като хунтата пренебрегна дадения и краен срок да освободи и възстанови на поста му Базум.

Инициативата на група местни в Ниамей, цели да набере хиляди доброволци от цялата страна да се запишат в “Доброволци за отбраната на Нигер”. Групировката ще се сражава, ще помага с медицински грижи и  ще осигурява техническа и инженерна логистика  и други функции в случай, че на хунтата ѝ потрябва помощ, каза Амсару Бако, един от основателите на групата пред АП.

“Това е вероятност. Трябва да бъдем готови, когато тя се сбъдне”, каза той. 

Набирането на доброволците ще започне в събота в Ниамей както  и в градовете, където могат да влязат силите за намеса, като тези по границите с Нигерия и Бенин, две страни, които обявиха, че биха участвали в евентуалната интервенция. Всеки на възраст над 18 години може да се запише и списъкът ще бъде даден на хунтата да призовава хората в него при нужда. Хунтата не участва в инициативата, каза той.

Напрежението в региона се повишава, тъй като противопоставянето между Нигер и ЕКОВАС не дава признаци на отслабване въпреки сигналите от двете страни, че са открити за мирно решаване на кризата. Миналата седмица хунтата каза, че е отворена за диалог с ЕКОВАС, след като отблъсна многобройните усилия на блока за разговори, но малко след това обвини Базум в “държавна измяна” и изтегли посланика си в съседната Кот д’Ивоар.

Шефовете на отбраната на ЕКОВАС се очаква да се срещнат тази седмица за първи път, откакто блокът обяви разполагането на “силите в готовност”. Не е ясно кога и дали тези сили ще нахлуят, но те вероятно ще включват няколко хиляди войници и действията им ще имат опустошителни последствия, казват експертите по конфликти.