САЩ ще предприемат мерки хунтата, която пое властта в Нигер, да бъде държана отговорна за безопасността на демократично избрания президент Мохамед Базум, неговия заместник и задържаните членове на правителството, заяви държавният секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Съединените щати се присъединяват към Икономическата общност на страните от Западна Африка  (EКОВАС) в призива за възстановяване на конституционния ред в Нигер", заяви Блинкън в изявление, публикувано от Държавния департамент на САЩ.

Неотдавна Вашингтон преустанови предоставянето на чуждестранна помощ за Нигер, след като военната хунта свали демократично избрания президент.

В четвъртък регионалният блок на Западна Африка нареди активиране на резервни сили на армиите си за евентуално използване срещу хунтата, която пое властта в Нигер през юли, като заяви, че иска мирно възстановяване на демокрацията, но на разположение са всички възможности, включително използването на сила.

"Съединените щати оценяват решимостта на EКОВАС да проучи всички възможности за мирно разрешаване на кризата", каза Блинкен.

Заплахата от инвазия, макар и неконкретна, повдига напрежението в и около Нигер, производител на уран, който до преврата беше важен съюзник на Запада в борбата срещу ислямистките бунтовници, които опустошават региона на Сахел, посочва Ройтерс.

Хунтата, която завзе властта на 26 юли, се противопостави на искането да се оттегли до крайния срок 6 август, поставено от ЕКОВАС и вместо това затвори въздушното пространство на Нигер и обеща да защитава страната от всякакво чуждестранно нападение, предаде БТА.