Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) отстрани от длъжността прокурор Владимир Чавдаров, който доскоро беше апелативен прокурор на Варна, но му изтече мандатът. В края на юли той беше обвинен за държане на голямо количество боеприпаси без разрешение и му беше определена гаранция от 10 000 лв.

Чавдаров е отстранен за четири месеца.

Разследването срещу Чавдаров започна след сигнал на кмета на Варна Иван Портних, че му е поискан подкуп в особено големи размери, припомня правният сайт "Лекс".

Кабинетът и имотите на прокурора бяха претърсени и в служебната му каса бяха намерени 49 000 евро и 20 000 лева, а в жилището му въпросните патрони.

Чавдаров не присъства на днешното заседание на колегията, вместо него се яви адвокатът му Людмил Рангелов. Изслушването на защитника беше проведено при закрити врати, допълва правният сайт.

Междувременно миналата година Владимир Чавдаров беше избран за член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от професионалната квота, но нито един от избраните не е встъпил, тъй като Народното събрание не избра своите 11 представители във ВСС, а впоследствие на практика отмени избора.

Също днес Прокурорската колегия освободи по искане на Борислав Сарафов Георги Видев от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура – Стара Загора.

"На основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, той е преназначен на длъжност „прокурор“ в Окръжна прокуратура – Стара Загора, считано от датата на вземане на решението.

То е във връзка с негова молба, постъпила във ВСС на 01.08.2023 г."

Както и Клуб Z писа, след звучния провал на старозагорската прокуратура с първото искане за арест на насилника Георги Георгиев, Сарафов каза, че Видев няма качества да бъде зам.окръжен прокурор. Така обвинителят сам подаде молба да стане редови.