„Моя страна, моя България” в чалга вариант скъсва социалните млежи. Кавър версия на емблематичната песен на Емил Димитров се появи с този сюжет преди дни, а днес вече и Нова тв разказа кой е авторът на скандалната интерпретация и каква е реакцията.

На 50 км западно от Плевен - родния град на Емил Димитров, където има и негом паметник, се намира град Кнежа. Оттам са оркестър "Джипси фолк" и солистът Кристофър, по прякор Фараона, които създават кавъра на емблематичната песен. След булни реакции се стига дотам, че парчето е свалено от социалните мрежи. 

Автор на текста и изпълнител на песента е 28-годишният Кристофър Галовски от град Кнежа.

"Кой, щеше да ме забележи, ако не го бях направил с песен?", казва изпълнителят. 

Е, забелазяха го! Такъв кавър на „Моя страна, моя България” историята на българската музика не помни, казва медията. Посланието на Кристофър от Кнежа било насочено към политическата класа у нас.

"Аз съм ром, циганин. Това е моят начин на пеене. Не мога да я изпея по друг начин. С молба, по-скоро към нашите управляващи.

Това е мирен протест от моя страна - да се променят нещата в България, за да може всички да сме заедно. Аз говоря от името на 3,5 млн. българи, които са в чужбина. Не само в България, а и роми, които са в Германия, искат да чуят тази песен.

Аз съм творец. Независимо как съм я изпял. По-важно е песента да бъде чута", заяви Кристофър Галовски.

И добавя малко икономически анализ:

"Аз казвам „Моя страна Германия” и "Моя любов, моя България". Какво означава това? Изкарвам пари в Германия, а ги харча в България". 

"Не бих казал, че ми харесва. Но си е тяхно разбиране за нещата. Който иска, може да прави такива неща, стига да са спазени правата за песните", казва пред медията жител на Плевен, попитан за мнение за кавъра.

Кристофър Галовски обаче не е плащал авторски права. 

"Реално погледнато не съм изненадан от това, което се случва. Не съм изненадан от поведението и развитието на цялото ни общество, загубило през последните 30 години своята духовност. Не мога да опиша с думи чувството, което изпитах. Веднага се сетих какво би казал баща ми, ако чуе това.

Тази песен е писана в много тежки условия. По случай моето раждане. Той е бил във Франция да прави кариера. Доста трудности е изживял, когато е написал тази песен. Мъкнал е кофи с въглища.

Да не забравяме, че тази песен първоначално е била спряна от комисия в БНР. Тази песен е на всички българи. Нищо, че е написана за мен. И аз съм наследник. И тя има много голяма стойност и всякакви промени по нея са недопустими. Прекрачена е една червена линия и това, че обществото реагира, е много добър знак.

Тук имаме нарушения на няколко члена на закона – имуществени и неимуществени вреди", казва пред Нова тв Емил Димитров – син.

Засегнат е и неписаният закон на морала. След вдигналия се шум „Моя страна, моя Германия” е свалена от социалните мрежи, а Кристофър от Кнежа допусна, че може би е сбъркал.

"Искам да изкажа извинения към семейство, ако съм засегнал някой. Не съм искал да осквернявам или да нагрубя някой с тази песен. Всички приходи и средства, събрани от гледането на клипа, да отидат за автора и композитора, които създадоха песента", казва пред медията Кристофър Фараона.

А Емил Димитров – син все още не е решил дали ще търси правата си по законов ред. "Надявам се скоро да се видя с човека, който го е продуцирал и изпял това. Да чуя неговата версия. Всеки има право да сбърка. Всеки има право да се извини. Не може да обесим някой, само за това, че е опитал нещо", посочи  Емил Димитров – син

А Кристофър от Кнежа и неговият "Джипси бенд" вече подготвят друг кавър, от друго измерение в музиката, обещава или... по-скоро заплашва ни Нова тв.