• Протестите под надслов „Нито една повече“ не са се появили внезапно сега, те съществуват още от 2020 г.;
  • Не е вярно, че такива протести не е имало след убийството на Евгения Владимирова през 2021 г.;
  • Не е вярно, че тези протести се организират от партийни активисти. Те са организирани от отделни граждани в някои случаи и с подкрепата на неформалния колектив „Феминистки мобилизации“.

„Нито една повече“: под този надслов се проведоха десетки протести срещу насилието, основано на пола, в края на месец юли тази година. Повод за недоволството стана разгласен публично случай, при който младо момиче от Стара Загора е било малтретирано от бившия си приятел. 

След протестите в българските социални мрежи, както и от някои обществени личности, започна да се разпространява твърдението, че демонстрациите не са били спонтанни и провокирани от обществения гняв срещу престъплението от Стара Загора, а са „организирани“ от партийни активисти. Като аргумент за това бяха направени и коментари, че плакатите, хаштаговете и изобщо слоганът „Нито една повече“ са се появили в рамките на дни, а преди това – не ги е имало. 

Каква е изтината - провери Factcheck.bg.

Кой организира протестите „Нито една повече“? 

Протестите под надслов „Нито една повече“ се организират от неформален колектив „Феминистки мобилизации“, който работи от 2020 г. Колективът не е неправителствена организация и членовете му нямат партийни връзки, те са „доброволци с различен или никакъв опит в активизма, на различни възрасти, с различни професии и интереси“, пише в сайта на колектива. Обединени са от „феминизма като движение за достигане на политическото, икономическото и социалното равенство на половете, което обхваща борбата за справедливост на всеки един човек“. 

Първото шествие, организирано от „Феминистки мобилизации“, е на 22 февруари 2020 г. и се провежда под надслов „Без нацисти по улиците ни“. През същата година следват шествие по повод международния ден на жената – 8 март; на 6 юни протест в солидарност с провеждащите се по това време американски протести срещу расизма Black lives matter; през октомври протест в солидарност с жените в Полша, които по това време организират демонстрации срещу ограничаването на правото на аборт в страната.

Протестът в София на 31 юли 2023 след случая от Стара Загора първоначално е организиран от гражданка. Името й е Силвия Стойчева, която създава събитието във Фейсбук, и е отбелязана публично като инициатор. 

„Феминистки мобилизации“ се присъединяват към организацията по-късно, когато се свързват със Стойчева, за да ѝ предложат помощ, уточниха от колектива пред Factcheck.bg. Колективът се свързва и с инициатори на протести в други градове в България, като предлага асистенция и разпространение през своите канали в социалните мрежи за всички протестни действия на 31 юли.

Кога за пръв път се организира протест под надслов „Нито една повече“?

Първият протест „Нито една повече“ се провежда на 25 ноември 2020 г. Денят е избран, защото е официалният световен ден за елиминиране на насилието срещу жени. Информация за организирането и провеждането на протеста може да бъде открита както в официалния сайт на „Феминистки мобилизации“, така и в архива от събития на Фейсбук. От ноември 2020 г. насам, „Феминистки мобилизации“, заедно с други организации в България, които работят по защитата на жени от домашно насилие, организират протести под надслов „Нито една повече“ два пъти годишно – веднъж на 8 март и веднъж на 25 ноември – Международният ден за елиминиране на насилието срещу жените.

Оттогава до днес колективът организира и други спонтанни протести в защита на пострадали от насилие – не само жени, но и членове на малцинствени групи и ЛГБТИ+ общността. Част са от протести в солидарност на опресирани групи извън България, например жените в Афганистан и Иран. Неформалната организация спомага и провеждането на курс по самозащита за жени.

Твърденията, че такива спонтанни протести не са се организирали при случая с убитата от своя съпруг Евгения Владимирова през 2021 г., не са верни. 

Всъщност „Феминистки мобилизации” провежда неколкократно протести след убийството на Евгения и в нейна памет под надслов „Заедно за Ети“ и „Справедливост за Евгения и нейните близки“. Тогава също е използван хаштагът #НитоЕднаПовече. 

Специален протест за Евгения не е организиран, когато убийството ѝ е разкрито – на 21 ноември 2021 г. Причината е, че за 25 ноември 2021 г. има планиран така или иначе ежегоден протест под надслов „Нито една повече“. 

Каква е историята на „Нито една повече”?

Слоганът всъщност е заимстван от латиноамериканското феминистко движение Ni una menos – в буквален превод от испански на български език: „Нито една повече“. Това движение съществува в редица държави в Южна Америка още от 2015 г. 

Името на движението идва от фраза на мексиканската поетеса и активистка Сусана Чавес от 1995 г. Ni una muerta más (на испански: „Нито една мъртва жена повече“) в знак на протест срещу убийствата на жени в Сиудад Хуарес. Самата Чавес е убита през 2011 г., когато и фразата се превръща в символ на съпротивата срещу насилието срещу жени.

В Аржентина за първи път се издига слогана „ni una menos“, когато стотици хиляди протестират срещу насилието, основано на пола, след убийството на 14-годишната Киара Паез през 2015 година.  От „Феминистки мобилизации“ решават да преведат фразата на български език и да пренесат енергията на латиноамериканското движение в  България, разказват членове на колектива пред Factcheck.

Проверено:

Протести срещу насилието, основано на пола и под надслов „Нито една повече“, се организират в България от 2020 г. Инициатори са не партийни активисти, а неформален граждански колектив. Не е вярно, че такива протести не е имало при други случаи на домашно насилие в страната, например убийството на Евгения Владимирова през 2021 г.