Валентин Димитров, кметът на Генерал Тошево, област Добрич, е арестуван по искане на Европейската прокуратура, съобщиха от централата й в Люксембург.

Арестът е извършен в рамките на разследване за измама със субсидиране на проект за повишаване на енергийната ефективност в общински жилища.

Извършени са обиски в кабинетите на служители, заподозрени в участие в разследваните престъпления. Предстоят разпити на няколко свидетели и заподозрени.

Предполагаемите деяния са извършени в периода 2017-2019 г. Става дума за грант, получен от общината в Генерал Тошево за проект с многофамилни жилища, финансиран от ЕС, на стойност 169 000 евро (близо 330 000 лева). Проектът бил предназначен за частен изпълнител.

Според доказателствата държавни служители, участващи в проекта, сред които и кметът, представили невярна информация за извършването на работите. Те всъщност не били изпълнени в поставения срок.

Според българското законодателство всички засегнати лица са по презумпция невинни до доказване на противното, припомнят от Европейската прокуратура.