"Лудогорец" загуби от "Астана" в Казахстан първия мач от третия предварителен кръг на Лига Европа - 1:2. Нашият представител поведе, но след това пусна два гола и това е най-малкото, с което можеше да се отърве.

Така шансовете за реванша в Разград идния четвъртък остават налице. Първенецът ни се представя доста по-добре у дома, отколкото като гост.

Привлеченият наскоро от "Левски" Ноа Сонко Сундберг дебютира с новия си отбор в Европа и откри в 34-ата минута. В 40-ата Жарко Томашевич изравни, а в 53-тата Александър Марочкин направи пълен обрат. И трите гола бяха с глава.

След това "Астана" направи няколко пропуска. Отборът, в който помощник-треньор е Саид Ибраимов, а някога работеше Станимир Стоилов, доминираше в големи периоди от мача.

Първото полувреме беше равностойно, като битката в него беше по-интересна от гледна точка на надиграването. Голови атаки следваха една след друга пред двете врати. В средаха на полувремето Бърнард Текпетей пропусна да открие, а той и Кирил Десподов имаха претенции за дузпи - за игра с ръка и нарушение.

Серджио Пад също имаше работа, но първото попадение падна в домакинската врата. 

След гола "Астана" реагира и притисна своя опонент. Изравняването дойде от статично положение - Томашевич изпревари Франко Русо на "втория етаж" и заби топката за 1:1.

Обратът можеше да бъде осъществен още до края на полувремето, но това стана в началото на второто, когато при поредно центриране Марочкин направи Пад безпомощен с прецизно изпълнение с глава. 

Малко след това Дарбо прати топката над гредата на два метра от голлинията. Последваха още няколко възможности, най-вече при разбърквания, като "Лудогорец" доста се огъна, нямаше тонус в играта си.

Победителят от тази двойка ще срещне "Аякс" (Aмстердам) в плейофите на турнира, а загубилият отива в Лигата на Конференциите и там очаква "Валмиера" (Латвия) или "Партизани" (Тирана, Албания) в решителния сблъсък за групите на третата по сила европейска надпревара.

В неделя "Лудогорец" играе с ЦСКА-София у дома, след това приема "Астана".