На 11 август Русия ще евакуира село в Далечния изток на страната като част от подготовката за изстрелването на първата руска лунна мисия от почти половин век, предаде Ройтерс, като се позова на местен официален представител.

Спускаемият апарат Луна-25 ще бъде изстрелян от космодрума "Восточний" на около 5 550 километра източно от Москва, съобщава руската космическа агенция "Роскосмос".

Жителите на селището Шахтински в руския Хабаровски край, което се намира югоизточно от космодрума, ще бъдат евакуирани рано сутринта на 11 август, тъй като селото е в района, в който се очаква да паднат ракетните ускорители.

 Луна-25 ще бъде изстрелян от ракета Союз-2 с ускорителен блок "Фрегат" и ще бъде първият спускаем апарат, отправен към Южния полюс на Луната, каза "Роскосмос". Основните цели на мисията ще бъдат разработването на технологии за меко кацане, изследвания на вътрешната структура на Луната и откриване на ресурси, включително вода. Очаква се спускаемият апарат да работи на лунната повърхност в продължение на една година.

БТА