Между 5000-6000 са руснаците, които през септември ще получат писма с призив да напуснат Латвия. Това съобщава "Гордон", цитирайки шефа на Комисията по гражданство, миграция и обществено единство в Сейма Ингмарс Лидака.

По думите му става въпрос за лица, които "не проявяват никакво желание - нито да положат изпит (по латвийски, който вече е задължителен, за да получат статут на постоянен жител на ЕС, б.р.), нито да получат временно жителство".

Медията цитира и зам.секретаря на външно министерство Вилнис Витолинш, който казва, че писмата вече се подготвят.

Той пояснява, че "ако човек няма право да пребивава в страната, то трябва да отпътува в държава, където има право на пребиваване". И добавя, че руснаците ще разполагат с 3 месеца, за да напуснат Латвия доброволно, след което ще ги глобяват.

Както и Клуб Z писа, в Латвия се провеждат масово изпити по латвийски език за рускоезичното население. Ако някой се провали на теста, ще трябва да напусне страната.

Експулсирането засяга хората под 75 години, които имат руски паспорти.

Средната възраст на изпитваните е 60 години, но вълненията са като на училищен изпит, предаде през юли БНТ.

За една четвърт от населението на Латвия майчиният език е руски. Според статистиката около 20 000 от тях имат руски паспорти и трябва да се явят на изпит по латвийски.

Мотивът на Русия да нахлуе в Украйна, за да защити руското население там, силно притесни властите в Рига. След началото на войната в Украйна в Латвия спряха излъчването на руски телевизионни канали, събориха съветски паметник и преименуваха улици. Обмисля се да бъде забранено и обучението на руски език.

Иначе тестът по латвийски език не е сложен. Изискват се базисни знания, обясняват латвийските власти.

За притежателите на руски паспорти опцията за двойно гражданство не съществува. Всички разрешителни за пребиваване изтичат именно през септември.

Също днес "Свобода" (руският еквивалент на "Свободна Европа", б.р. на Клуб Z) съобщи, че в Литва 1164 граждани на Русия и Беларус са признати от началото на войната за лица, представляващи заплаха за националната сигурност.

На това основание те няма да получат визи или някакъв вид жителство. В специална анкета те ще трябва да посочат своето отношение към руската агресия в Украйна, съобщава и "Настоящее время".

"След оценка на всички данни - публични и непублични - бе установено, че 254 руснаци и 910 белоруси представляват заплаха за националната сигурност", заявяват от службата по миграция в Литва.