Времето в съботния днес ще бъде слънчево и горещо. Максималните температури ще бъдат между 34° и 39°, по-ниски по Черноморието, а в София - около 34°.

Жълт код е в сила за повечето райони на страната, където се очакват стойности над 35°.

Привечер под влияние на приближаващ от запад студен атмосферен фронт над Западна България ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и през нощта срещу неделя в Западна и Централна България се очакват краткотрайни валежи с гръмотевични бури.

За първи път от няколко години насам започна спиране на тировете по част от пътищата в страната. Това се случи първо в област Кърджали. 

„Забраната за движение на тирове над 20 тона беше въведена за периода 21-31 юли заради няколкото последователни дни с температури над 35 градуса. Тя важеше за четири пътни отсечки в областта. Часовият диапазон на забраната беше между 13 и 21 часа”.

Това заяви в ефира на Нова тв директорът на Областно пътно управление – Кърджали инженер Ивана Калчева.

По думите ѝ горещините нагряват пътната настилка, което води до нейното размекване. При преминаването на тежкотоварни автомобили по нея се получават деформации.

"Забраната е валидна към момента в три области в Северна България. Тировете ще бъдат спирани при температура на въздуха над 35 градуса", посочи тя.

И подчерта, че мярката не важи за МПС, които превозват бързо развалящи се храни, опасни товари и живи животни.