Службата за сигурност на Украйна обвини днес Русия в подготовка на атака "под фалшив флаг" срещу петролната рафинерия в град Мозир, Беларус, за да хвърли вината за диверсията върху Украйна като част от плана да се въвлече Минск във войната, съобщиха Ройтерс и Укринформ, цитирани от БТА.

Атаката би трябвало да се осъществи от военни и разузнавателни сили, изпратени от Москва в Беларус под прикритието на бойци на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер", се казва в изявлението, публикувано в "Телеграм".

Наемници на Евгений Пригожин са в изгнание в Беларус след краткия метеж в Русия в края на юни.

"Москва за пореден път се опитва да въвлече Минск в пълномащабната война срещу нас", заяви Службата за сигурност на Украйна. Тя не предостави доказателства в подкрепа на това свое твърдение, отбелязва Ройтерс.

Укринформ посочва, че след атаката по рафинерията е щяла да бъде разпространена информацията, че нападението е дело на "украински диверсанти".

Службата за сигурност на Украйна обясни, че твърденията й се основават на информация от няколко източника, включително и пленен руски военнослужещ.

Беларус е верна съюзничка на Кремъл и силите на Москва използваха нейната територия за плацдарм за своя неуспешен поход към украинската столица Киев в началото на пълномащабната си инвазия през февруари миналата година, посочва Ройтерс.

Беларуски военни части обаче не са взимали участие във войната досега. По силата на споразумение между Москва и Минск част от бойците на ЧВК "Вагнер" заминаха за Беларус след края на бунта.

Нито Русия, нито Беларус са коментирали твърденията на Службата за сигурност на Украйна.