ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС са внесли проект на декларация против езика на омразата.

Инициативата тръгна от депутата от ПП-ДБ Даниел Лорер.

Очевиден адресат на тази декларация е "Възраждане" и непрестанните заплахи на хора от тази партия с нова версия на Народния съд, с връщане на комунистическите лагери и др. Напоследък "Възраждане" привлече общественото внимание и със скандален колаж, в който беше включен бившият външен министър Соломон Паси.

В проекта на декларацията се изреждат актове на европейски и международни институции, насочени срещу езика на омразата. Посочва се, че се наблюдава "засилена употреба на език на омразата в българския политически живот през последните месеци, включително и от представители на политическите партии в този парламент".

В декларацията се изтъква, че България е направила съзнателен избор да бъде член на ЕС и НАТО. И част от този избор са зачитането на човешкото достойнство и основните права и свободи.

Вносителите призовават всички участници в обществения и политическия живот, особено в парламентарните дебати, да се противопоставят на разделението и словесното насилие. Напомнят се исторически факти като спасението на българските евреи и съпротивата на българските турци и мюсюлмани срещу тоталитарния режим.

Призовава се да се направи платформа, на която подобни престъпления от омраза да бъдат докладавани и проверявани.