Децата учат езици лесно, възрастните не толкова. Паметта им е по-обременена и по-трудно запомнят. Това все пак не означава все пак, че трябва да се обезкуражават. В ученето на чужди езици си има хитрини. Всеки подхожда по-различен начин. Ето и някои полезни съвети от преводачи, които участват в Open Translation Project на TED. Най-препоръчваните от тях стратегии за учене на чужд език обединяваме в седем основни правила:

1. Бъдете реалисти. Поставяйте си постижими цели за начало, за да не се претоварите. Германската преводачка Юдит Матц препоръчва: "Научете 50 думи от даден език и започнете да ги използвате активно, да говорите с тях. Чак след това започнете да учите граматика".

2. Бъдете упорити. Елизабет Бъфард през своя 27-годишен стаж като преподавател по английски е забелязала, че това, което отличава добрите ученици по език от останалите е последователността и упоритостта. Открийте някакво рутинно действие, свързано с упражняването на езика, което може да следвате дори и когато сте уморени, болни, ядосани и т. н.

3. Поканете чуждия език в ежедневието си. "Използвайте всяка възможност да практикувате новия език", съветва Олга Дмитроченкова.  Напишете бележки, на които всеки предмет в къщата ви фигурира на съответния език, който учите, четете детски книжки, гледайте на оригиналния език филми със субтитри или пишете наум писмо до въображаем приятел на съответния чужд език.

4. Нека и съвременните технологии да ви помогат. Може да смените езика, на който функционира мобилният ви телефон. Сменете езика на браузера си. Може да се огледате и за по-организирани начини за онлайн обучение. Холандският преводач Елс де Кейзер препоръчва Duolinguo и Anki като добри системи ,които помагат при ученето на чужд език.

5. Мислете за ученето на език като врата към нови преживявания. За испанския преводач Себастиан Бети усвояването на нов език винаги е означавало съчетаване на полезното с приятното. Правите приятни неща, но ги съчетавате с ученето на чуждия език. Преводачката от френски и италиански Ана Миноли обяснява, че че е научила английски като гледала недублирани варианти на нейните любими филми. Хърватският преводач Иван Стаменкович твърди, че разбрал, че може да говори английски в пети клас, след като години наред гледал Cartoon Network без субтитри. 
Така следващия път, когато ви потрябва рецепта за веганска морковена торта например, потърсете я на езика, който учите в момента.

6. Сприятелявайте се. Общуването на чуждия език е много полезно - то ще ви научи интуитивно да изразявате мислите си на съответния език вместо да превеждате изреченията си преди да ги изговорите. Намирайте си приятели в социалните мрежи, които да говорят този език, огледайте се наоколо за хора, на които той е матерен.

7. Не се страхувайте, че ще сгрешите. Една от най-големите бариери, за да да се проговори свободно на чужд език е страхът, че ще правите грешки. Разбира се, че ще правите грешки. Това е съвсем естествено. Хората, на чийто език проговаряте обикновено са като обгрижващи родители - всеки опит да говорите на техния език ги ласкае , те го посрещат като доказателство, че сте гений.  Ще оценят усилието ви и ще ви помогнат. Добре е да пробвате да говорите с някой по-млад или по-малък. "Бях впечатлен, когато докато говорех с 2-3 годишно дете от Италия, разбрах, че имаме еднакво ниво на италианския", спомня си Юдит Матц.
Бъдете търпеливи. Колкото повече практикувате, толкова повече се доближавате до възможността да проговорите идеално на чуждия език. Или поне да започнете да се разбирате без проблеми с хора на вашата възраст.

И нещо, което всеки знае. Най-бързо и най-лесно се учи езика в естествената му среда.