Международната рейтингова агенция "Фич" (Fitch) е понижила кредитния рейтинг на САЩ заради опасения, свързани с фискалната политика и влошаване на управлението на страната, както и заради поляризацията в американското общество, отразена частично от щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г.

Това е обяснил пред Ройтерс Ричард Франсис, старши директор във "Фич", предава БТА.

В ход, изненадал инвеститорите, агенцията снощи понижи рейтинга на дълга на САЩ от AAA до AA+, аргументирайки решението си с евентуално влошаване на фискалната политика през идните три години и повтарящи се кризи относно тавана на американския дълг, застрашаващи способността на страната да покрива задълженията си.

Агенцията базира решението си отчасти на предполагаемото влошаване на управлението на САЩ, което води до по-ниско доверие в способността на правителството да се справи с фискалните и дългови проблеми, е казал още Франсис.

Това влошаване, наред със засилената поляризация в политическия климат в страната, бяха отразени в бунта от 6 януари 2021 г., както агенцията е подчертала в дискусиите си с Министерството на финансите, проведени преди да се пристъпи към понижаването на кредитната оценка.

Според Франсис "Фич" е подчертала "важността на това събитие, защото то бе просто отражение на влошаването на управлението - едно от многото подобни".

"Ако погледнете поляризацията, свързана с двете партии (...) демократите са отишли по-наляво, а републиканците - по-надясно, така че центризма се разпада", е добавил той.

"Фич" стана втората от големите световни рейтингови агенции, която понижи рейтинга на САЩ, след като подобен ход през 2011 г. предприе "Стандард енд Пуърс" (Standard & Poor's).

Американският министър на финансите Джанет Йелън по-рано днес разкритикува решението на "Фич" и го нарече "произволно и базирано на остарели данни".