Движението в посока Варна от пътен възел „Буховци" до пътен възел „Белокопитово" на автомагистрала „Хемус" ще бъде ограничено от 20:00 часа днес до 8:00 часа утре. Това съобщават от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). 

Временната организация е за изпитвания на пътната настилка, заложени в техническия проект за изграждане на участъка.

От АПИ припомниха, че 16-километровата отсечка е съвсем нова - тя беше въведена в експлоатация на 17 октомври м. г.

Целта на измерванията, които ще направи изпълнителят на проекта, е проверка на характеристиките на пътната настилка – равност, носимоспособност и др. По-голяма част от дейностите ще се извършват през нощта в работни дни, за да не се затруднява трафикът през деня и в почивните дни, съобщават още от пътната агенция.

По време на измерванията движението ще се пренасочва по стария път - I-4 Търговище – Шумен.

Утре (3 август) от 20:00 часа до 8:00 часа на 4 август, както и през нощта на 8 август, трафикът отново ще бъде спрян само в посока Варна в отсечката от пътен възел „Буховци" до пътен възел „Белокопитово" на АМ „Хемус" и пренасочен по път I-4 Търговище – Шумен.

От 20:00 часа на 7 август до 8:00 часа на 8 август ще бъде спряно движението само в посока София и пренасочено по първокласния път I-4 Търговище – Шумен.

БТА припомня, че новата отсечка беше открита от тогавашния служебен министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. При посещението си на място Шишков заяви, че в строителството на отсечката са инвестирани 145 млн. лева. Участъкът е проектиран за скорост от 120 км/ч. Отсечката е с две платна за движение с по две ленти в посока и две аварийни ленти, средна разделителна ивица, водещи ивици и банкети.

Същевременно от пресцентъра на „Гранична полиция“ съобщават, че трафикът на някои от граничните пунктове с Гърция, Сърбия, Румъния и Турция е интензивен тази сутрин.

Ето и подробностите:

На граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Кулата“ трафикът на товарни автомобили е интензивен. От „Гранична полиция“ препоръчват на гражданите, които пътуват към и от Гърция, да използват за преминаване освен ГКПП „Кулата" и ГКПП „Маказа", и останалите пунктове на българо-гръцката граница - ГКПП „Илинден", ГКПП „Златоград", ГКПП „Ивайловград" и ГКПП „Капитан Петко войвода". През гранични пунктове „Маказа", „Златоград“ и „Ивайловград“ могат да преминават само леки коли и микробуси.

Трафикът е интензивен на вход за леки автомобили на ГКПП „Калотина“, съобщиха още от дирекцията. Граничните проверки се извършват на осем работни места за влизащи леки коли, което е пълният капацитет на пункта. На „Калотина“ се извършват строително-монтажни дейности, които налагат временно стесняване на пътните платна и реорганизация на движението на преминаващите превозни средства. За  да избегнат интензивния трафик, „Гранична полиция“ съветва пътуващите да използват и останалите пунктове на българо-сръбската граница: ГКПП „Брегово‘, ГКПП „Връшка чука“, ГКПП „Стрезимировци", ГКПП „Олтоманци".

На изход към Румъния трафикът е интензивен за товарни автомобили граничните пунктове „Кардам“ и „Дунав мост Видин“. До 18 август Национална компания „Пътна инфраструктура“ на Румъния ще извършва дейности по поддръжка на пътните платна на трасетата за товарни автомобили на ГКПП „Гюргево“, влизащи в Румъния. Движението на товарни автомобили на ГКПП „Русе“ при излизане от България се осъществява на старите трасета. Тази временна организация, предвид по-малкия брой трасета за преминаване, ще доведе до известно увеличение на времето за изчакване за излизане от България и влизане в Румъния.

Преминаването през съвместните гранични пунктове „Кайнарджа"/ „Липница“ и „Крушари"/ „Добромир“ се осъществява съгласно договореното работно време от 8:00 до 20:00 часа.

Трафикът е интензивен на вход и на изход за леки и товарни автомобили на ГКПП „Капитан Андреево“ на българо-турската граница.

Движението през пунктовете с Република Северна Македония е нормално.